Ziyech liet op alle vlakken groei zien in Twente-dienst

30 augustus 2016, 16:20   Bijgewerkt: 30 augustus 2016, 17:59

Hakim Ziyech staat op het punt een contract te ondertekenen bij Ajax. De Amsterdammers waren in eerste instantie niet geïnteresseerd in de uitblinker van FC Twente, maar lijken hem nu toch binnen te halen. Twee jaar eerder kocht Twente Ziyech van sc Heerenveen. Hoe heeft hij zich in de tussentijd ontwikkeld? Op alle vlakken, zo blijkt uit de statistieken.

Allereerst qua eigen aanvallende output. Zowel in het seizoen 2014/2015 als 2015/2016 wist hij het toch al indrukwekkende aantal treffers uit het jaar ervoor te overtreffen. In beide gevallen voegde hij vier extra doelpunten aan zijn productie toe (zie tabel onderaan). Hij waagde dan ook ieder jaar meer doelpogingen; vorig seizoen zelfs 161. 

Ook als aangever bleek Ziyech de afgelopen seizoenen een stuk productiever dan in zijn toch al goede debuutseizoen voor Heerenveen. Destijds gaf hij negen assists, in de seizoenen die volgden waren dat er respectievelijk zestien en tien. Het aantal key passes, oftewel gecreëerde kansen voor teamgenoten, liet Ziyech ieder jaar een groei zien. Zijn passzuiverheid in zijn Twente-tijd was daarbij aanzienlijk beter dan in Friesland.

Ziyech bleek ook actiever op verdedigend vlak. Het aantal defensieve acties - bestaande uit tackles, intercepties, wegwerkingen en geblokte schoten, voorzetten en passes - was in beide Twente-seizoenen hoger dan bij Heerenveen, al liet Ziyech wel een kleine daling zien in zijn laatste jaar.

Bij bovenstaande statistieken hoort een aantal kanttekeningen. Allereerst speelde hij in zijn laatste twee seizoenen iets meer minuten dan tijdens zijn debuutjaar, al is het verschil niet groot. Daarnaast is de speelstijl natuurlijk anders in alle jaren. Ook speelde hij in zijn tweede volledige seizoen twee wedstrijden voor Heerenveen.

Data afkomstig van Opta, geraadpleegd via WhoScored.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen