Interview: Onana geniet en denkt nog niet aan Tim Krul

3 oktober 2016, 17:44

Door de exit van Jasper Cillessen en de blessure van Tim Krul heersten er bij Ajax zorgen over de keeperspositie, maar dat bleek helemaal niet nodig te zijn. Andre Onana debuteerde weliswaar met een teleurstellend 1-2 verlies tegen Willem II, maar sinds deze wedstrijd (20 augustus) morste de 20-jarige Kameroener geen enkel punt meer met Ajax. FCUpdate.nl sprak na de 3-2 zege op FC Utrecht met de Afrikaanse goalie.

Na acht optredens, waarvan zes in de Eredivisie en twee in de Europa League, kunnen we toch wel concluderen dat Onana zijn mannetje staat in het doel van Ajax. De 20-jarige Kameroener wist het vertrek van Cillessen goed op te vangen. Hoewel hij soms wat onrustig oogt, beschikt hij over een aantal belangrijke facetten van het keepersvak. Hij is atletisch, heeft een katachtige reflex in huis en kan bovendien aardig meevoetballen. Tegen Go Ahead Eagles (0-3 winst) pakte hij zelfs een penalty, iets wat Cillessen nooit lukte. Hoewel het in de lijn der verwachting ligt dat Onana op termijn zijn plekje moet afstaan aan Krul, valt de jonge doelman weinig tot niets te verwijten in de anderhalve maand waarin hij tot dusver keepte.

Taak volbrengen

Onana weet dat het met pijn en moeite ging, maar vindt de winstpartij van Ajax wel verdiend. "We speelden beter dan Utrecht. We hadden meer balbezit en kwamen vaker in scoringspositie, omdat we een overwicht hadden", vindt de keeper uit Nkol Ngok, die ondanks de twee tegengoals niet heel veel reddingen hoefde te verrichten. Utrecht produceerde vier schoten op doel. "Ik heb niet veel hoeven doen, maar ik stond er om mijn taak te volbrengen. Ik probeerde me te mengen in de opbouw en wilde rugdekking geven aan Sánchez, Viergever, Sinkgraven en Veltman. We waren niet heel stabiel, maar het belangrijkste was een overwinning en daar hebben we voor gezorgd."

Ervaring opdoen

Voor Onana is het mooi meegenomen dat hij nu vlieguren maakt in de Amsterdamse hoofdmacht. De keeper maakte, nadat hij in januari 2015 overkwam van FC Barcelona, al 39 keer zijn opwachting bij Jong Ajax. Hij grijpt zijn kans in Ajax 1 vooral aan om stappen te zetten in zijn ontwikkeling. "Ik moet nog veel leren en dat moet stapje voor stapje gebeuren. Het keepen van veel wedstrijden is het belangrijkste om mezelf te kunnen ontwikkelen. Ervaring, daar draait het om. Ik ben jong en moet speelminuten maken."

Niet bang voor Krul

"We hebben drie goede keepers: Diederik Boer, Tim Krul en ikzelf. Als ik niet speel, is dat geen probleem. We werken er samen hard voor en dan is het uiteindelijk aan de trainer om te kiezen wie er gaat keepen", vervolgt Onana, die zegt dat hij niet bang is om de concurrentiestrijd aan te gaan met Krul. "Ik zit altijd vol vertrouwen", zegt Onana met een mooie glimlach. En als hij weer onder de lat moet staan bij Jong Ajax, dan vindt hij dat ook geen probleem. "Natuurlijk niet."

Kameroen

Onana maakte recent niet alleen zijn debuut voor Ajax. Dat deed hij ook voor de nationale ploeg van Kameroen. Hij keepte de hele oefeninterland tegen Gabon (2-1 winst). "Dat was een geweldige ervaring. Het was ook meteen een goede wedstrijd. Ik dank God voor mijn debuut en de winst", stelt Onana, die in de komende interlandbreak weer op pad gaat met Kameroen. "We spelen tegen Algerije in de kwalificatiereeks voor het WK 2018. Daar ga ik me nu op focussen", stelt Onana, die uiteraard de nummer één hoopt te worden bij Kameroen. "Maar het belangrijkste is dat mijn land wint. Of ik nou speel, of de andere keeper speelt, maakt niet heel veel uit", stelt Onana. Het tekent de bescheidenheid van de doelman van Ajax.

Door: Koen Jans

[photo,101264,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen