Vennegoor helpt Fenerbahçe langs PSV

28 september 2005, 22:28

Precies veertig minuten lang slaagde PSV er in om fier overeind te blijven in de hel van Istanbul, zoals het Sükrü-Saraçoglu-stadion van Fenerbahçe vooraf genoemd werd. Een benutte strafschop, een rode kaart en een goede kopstoot deden PSV uiteindelijk de das om. Alex de Souza was met twee treffers de grote man bij Fenerbahçe, terwijl Jan Vennegoor of Hesselink door zijn domme rode kaart de schlemiel van de avond werd.

Aanvankelijk werd niet alleen gevreesd voor het fanatieke publiek in Istanbul, maar ook voor de kwaliteit die het team van Fenerbahçe herbergt. Trainer Guus Hiddink had voorafgaand aan de wedstrijd al laten weten dat hij genoegen zou nemen met een punt. In het eerste half uur van de wedstrijd bleek echter weinig van de kracht van de Turken. PSV, dat begon met de licht geblesseerden Alex en Afellay in de basis, had weinig moeite om de Turken in bedwang te houden.

Hoewel PSV zelf weinig kansen kreeg, leek ook een Turkse treffer niet in de lucht te hangen. Alex en Addo heersten in het centrum van de Eindhovense verdediging en het publiek in Istanbul werd met de minuut stiller. Uiteindelijk moest er een PSV'er aan te pas komen om de ban te breken voor Fenerbahçe. Jan Vennegoor of Hesselink dook in een merkwaardige reflex naar een corner van Alex de Souza, waarbij hij de bal duidelijk met zijn hand voor de voeten van twee Turken wegsloeg. Scheidsrechter Mejuto Gonzalez had geen enkele keus en legde de bal op de stip. Vennegoor kreeg bovendien de gele kaart van de Spaanse arbiter.

Alex de Souza had geen enkele moeite om het buitenkansje vanaf elf meter te benutten en op slag van rust was het opnieuw Vennegoor of Hesselink die PSV de put in hielp. De spits maakte een domme overtreding op het middenveld, die scheidsrechter Gonzales bestrafte met zijn tweede gele kaart. Hoewel deze kaart enigszins dubieus was, had Vennegoor de kaart aan zichzelf te wijten. De Tukker dreigde immers zelf de bal te verliezen en hing opzichting aan het shirtje van zijn tegenstander.

Na rust stond PSV voor een schier onmogelijke opgave. Met een man minder moest het een achterstand wegwerken tegen Fenerbahçe, dat met de minuut sterker werd. Hoewel Beasley nog een kansje kreeg op de gelijkmaker, werd al gauw duidelijk dat PSV Istanbul zonder punten zou verlaten. Alex de Souza besliste het duel voor op fraai aangeven van Nicolas Anelka de bal voor de tweede maal achter keeper Gomes te werken: 2-0.

Deze tweede Turkse treffer bleek de nekslag voor PSV. De Eindhovense spelers liepen aan het eind van de wedstrijd op hun laatste benen en de Turken sneden steeds makkelijker door de vijandige defensie. In de slotfase was het uiteindelijk Stephen Appiah die de 3-0 eindstand op het scorebord bracht. Door dit resultaat is Fenerbahçe PSV gepasseerd in de ranglijst van groep E.