Ronaldo: Garantie voor doelpunten

Ger
4 november 2005, 20:30

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Ronaldo, de 29-jarige aanvaller van Real Madrid.

Ronaldo Luis Nazário de Lima, geboren in het Braziliaanse Rio de Janeiro, maakt in eigen land vooral naam bij Cruzeiro. Op zeventienjarige leeftijd hengelen verschillende grote Europese clubs naar zijn diensten. In de zomer van 1994 besluit Ronaldo om te tekenen bij PSV, waarmee hij het pad volgt van zijn befaamde landgenoot Romario. Met de transfer van de jonge Braziliaan zijn de Eindhovenaren het eveneens geïnteresseerde Ajax te snel af.

In de voorhoede van PSV vormt Ronaldo een succesvol duo met de Belg Luc Nillis. De Braziliaan scoort tijdens zijn eerste seizoen in Nederland liefst 30 goals. Toch presteert PSV te wisselvallig om een prijs in de wacht te slepen. Gedurende het seizoen moet trainer Aad de Mos zelfs zijn biezen pakken als de Eindhovense club in eigen stadion pijnlijk met 1-4 van Ajax verliest. Door een vertrouwensbreuk met de nieuwe coach Dick Advocaat, vertrekt Ronaldo aan het eind van zijn tweede seizoen bij PSV. Op de valreep kan hij nog wel de Nederlandse Beker op zijn palmares bijschrijven.

Na een seizoen bij Barcelona wordt Ronaldo door Internazionale weggekocht. De Italiaanse club heeft een bedrag van 32 miljoen dollar over voor de Braziliaan. Bij Inter start Ronaldo voortvarend met 25 goals in 32 competitiewedstrijden. Na zijn eerste seizoen in Italië krijgt de aanvaller te maken met een slepende knieblessure. De kwetsuur zorgt ervoor dat hij in vier seizoenen maar 36 competitieduels speelt. Zijn enige prijs met de club uit Milaan pakt Ronaldo in 1998. Ten koste van Lazio Roma wint Inter de UEFA Cup (3-0). Ronaldo scoort het derde doelpunt.

ronaldo

ronaldo

Met Brazilië viert Ronaldo ook successen. Als bankzitter maakt hij het WK van 1994 mee. De Goddelijke Kanaries winnen het toernooi door in de finale Italië te verslaan via een strafschopserie. Vier jaar later is Ronaldo een vaste waarde bij Brazilië geworden. Een epileptische aanval verpest echter de finale voor de aanvaller. Met een kwakkelende Ronaldo verliest Brazilië kansloos van gastland Frankrijk (3-0). In 2002 zijn de Zuid-Amerikanen weer de beste van de wereld. Dankzij twee treffers van Ronaldo zet Brazilië in de finale Duitsland opzij (2-0).

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen