De zaak-Alves: de huidige stand van zaken

24 januari 2008, 07:00

Eén ding is zeker: nog uiterlijk één week, dan weten we hoe de soap rond Afonso Alves afgelopen is. Dan is het namelijk 31 januari en aan het eind van die dag sluit de internationale transfermarkt. Alves is nog altijd van Heerenveen, wil naar Middlesbrough, maar móet mogelijk naar AZ. FCUpdate.nl zet de huidige stand van zaken in de bizarre transfersaga op een rijtje.

Wat heeft de arbitragecommissie woensdag besloten?

De arbitragecommissie van de KNVB kwam woensdag tot de conclusie dat het contract tussen Heerenveen en AZ inzake de transfer van Afonso Alves, niet rechtsgeldig is. AZ en Heerenveen bereikten eind december een akkoord over een transfersom van achttien miljoen euro, maar dit contract bevatte de opschortende voorwaarde dat er voor 5 januari schriftelijke overeenstemming moest zijn tussen de spits en Heerenveen over de ontbinding van zijn dienstverband. Een 'opschortende voorwaarde' houdt in dat het contract ongeldig is, als er niet aan deze voorwaarde voldaan wordt. En omdat deze overeenstemming er niet was voor 5 januari, en Alves vervolgens zelfs liet weten niet naar AZ te willen, is het contract tussen AZ en Heerenveen volgens de arbitragecommissie niet rechtsgeldig.

{image[251392][right-half][]}Oke, dus AZ kan nu fluiten naar de spits? 

Dat niet. De arbitragecommissie oordeelde immers ook, dat er wel degelijk een contract is tussen AZ en Alves zelf (een arbeidsovereenkomst). Of dit contract wél rechtsgeldig is, kon de commissie niet zeggen. Daarover oordeelt een andere arbitragecommissie, donderdag, in een zaak die Alves heeft aangespannen tegen AZ. De spits meent dat het contract niet rechtsgeldig is, omdat er geen handtekening van een bij de FIFA aangesloten makelaar of een advocaat op staat. En dat is een officiële FIFA-voorwaarde voor een contract, meent hij.

En wat als Alves deze zaak donderdagavond nou verliest?

Daarop hoopt AZ momenteel. Want alleen als dit gebeurt, mag de Alkmaarse club blijven hopen op de komst van de spits. Dan is er immers de situatie dat AZ dus een rechtsgeldig contract heeft met Alves en de Noord-Hollanders opnieuw rond de tafel moeten gaan zitten met SC Heerenveen. Als AZ en Heerenveen vervolgens een akkoord bereiken, is er een compleet transferakkoord en is Alves eigendom van de Alkmaarse club. Maar goed, hierbij geldt dus wel dat AZ tot een akkoord moet zien te komen met Heerenveen. De Friezen mogen, door de uitspraak van woensdagavond, echter ook met andere clubs (zoals Middlesbrough) onderhandelen.

{image[251224][left-half][]}Maar als Alves de zaak donderdag wint, is AZ dan knock-out? Ja, dan is de rol van de Alkmaarders in deze soap uitgespeeld. In theorie zou het dan weliswaar nog steeds kunnen dat Alves naar AZ gaat, maar de Alkmaarders moeten dan wel weer akkoorden zien te bereiken met zowel Heerenveen als Alves zelf. En gezien Alves' verlangen om naar Engeland te gaan, is de kans dat dit lukt volledig te verwaarlozen. In praktijk zal het er dus op neerkomen dat Alves, als hij de zaak donderdag wint, vertrekt uit de Eredivisie, als een buitenlandse club een akkoord bereikt met Heerenveen. Maar gezien het feit dat Middlesbrough eerder al aankondigde dat het twintig miljoen euro wilde betalen voor de spits, lijkt dat slechts een formaliteit te zijn.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen