Heerenveen drukt AZ verder in moeras

Ger
19 januari 2008, 21:21   Bijgewerkt: 19 januari 2008, 23:08

AZ heeft tegen SC Heerenveen de tweede forse nederlaag na de winterstop moeten slikken. De Friezen zegevierden zaterdagavond voor eigen publiek vrij eenvoudig met 4-0. Voor de dramatisch spelende Alkmaarders raakt nu zelfs de subtop uit het zicht.

De ontmoeting in het Abe Lenstra Stadion stond vooraf in het teken van een voetballer die niet eens aan de aftrap zou verschijnen: Afonso Alves. AZ hoopt de Braziliaan al maandenlang voor een recordbedrag over te nemen van SC Heerenveen. Een door Alves gesigneerde verbintenis bij het Engelse Middlesbrough heeft de overgang (voorlopig) een halt toegeroepen. Vanwege de transferperikelen besloot Heerenveen-coach Gertjan Verbeek deze maand geen beroep te doen op de international.

In Friesland riep AZ het onheil binnen twee minuten over zich af. Milano Koenders, door het vertrek van Gretar Steinsson doorgeschoven naar de basiself, weerde een hoekschop van Heerenveen met zijn handen af. Danijel Pranjic benutte de toegekende strafschop met een fraaie stiftbal. De Kroaat ontwikkelde zich in het vervolg van de eerste helft tot een ware plaaggeest voor AZ. Met twee schoten, waarvan eentje de lat toucheerde, was hij dicht bij nieuw succes. Tussendoor had Michel Breuer nog met een uithaal de paal geteisterd.

De voorzichtige hoop op een ommekeer werd door Sulejmani nog voor rust teniet gedaan. De rappe buitenspeler sneed eenvoudig de zestien binnen en trof met een lage uithaal doel. In de tweede helft bleven de krachtsverhoudingen ruim in het voordeel van Heerenveen. De mannen van Verbeek deklasseerden AZ bij momenten en liepen in de 56e minuut uit naar 4-0. De Amerikaan Michael Bradley knikte vogelvrij een voorzet van Poulsen tegen de touwen.

Hoewel Van Gaal na de 6-1 nederlaag tegen Ajax niets wilde weten van een verloren titelstrijd, zal hij na de nieuwe domper beseffen dat AZ enkel theoretisch nog aansluiting kan vinden bij koploper PSV. Bovendien lijkt het onwaarschijnlijk dat de Alkmaarders na het ontluisterend zwakke optreden in Friesland de komende weken geen punten meer zullen morsen. De Friese supporters vatten de situatie van AZ met een spreekkoor treffend samen: 'Ze hebben geld maar geen voetbal'.

Heerenveen heeft na de overwinning volop uitzicht op een positie die aan het eind van het seizoen recht geeft op Europees voetbal. Het zal Verbeek vooral goed doen dat zijn ploeg zonder sterspeler Alves ook in staat blijkt tot aansprekende resultaten. Spelers als Pranjic en Sulejmani komen nu beter tot hun recht en maken van Heerenveen een meer uitgebalanceerder team.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen