Eredivisie: achttien clubs, achttien prognoses

28 augustus 2008, 13:00

Ruim vier maanden nadat PSV in Arnhem de vierde opeenvolgende landstitel pakte, gaat het eindelijk weer beginnen. Na maanden van trainen, kopen, verkopen, oefenen en analyseren begint de Eredivisie weer. Hoe de competitie afloopt weten we pas op 10 mei, maar uiteraard hebben ook wij een glazen bol. Een vooruitblik.

De belangrijkste wijziging ten opzichte van vorig seizoen betreft de play-offs. In tegenstelling tot de afgelopen seizoen hoeven de nummers twee, drie en vier van de Eredivisie geen play-offs meer te spelen. De nummer twee gaat naar de voorronde van de Champions League, de nummers drie en vier plaatsen zich voor de UEFA Cup. Voor de teams die op de plaatsen vijf tot en met acht eindigen, rest een play-off om één UEFA Cup-ticket. Als de bekerwinnaar, die ook een UEFA Cup-ticket krijgt, in de top-vijf eindigt, neemt de nummer negen van diens plek in de play-offs in.

Maar hoe gaan de teams dit seizoen eindigen? Een gokje:

{image[259657][right-half][]}1. Ajax

Na vier jaar PSV, gaat de landstitel dit jaar naar Amsterdam. De reden daarvoor, ligt in de voorhoede. Wie een aanvalslinie samen kan stellen met Luis Suarez, Klaas Jan Huntelaar en Miralem Sulejmani, móet haast wel kampioen worden. Bovendien zijn aanwinsten Ismail Aissati, Oleguer, Evander Sno en Dario Cvitanich spelers, die Ajax beter maken. John Heitinga is weliswaar weg, maar op papier is Ajax een stuk sterker dan vorig seizoen. De afgelopen twee jaar was Ajax er al dicht bij, maar dit seizoen gaat de titel toch echt naar Amsterdam.

2. PSV

Huub Stevens staat voor een loodzware missie. Hij moet PSV eigenlijk kampioen maken, want dat is men in Eindhoven de laatste jaren gewend. Maar tegelijkertijd moet hij ook meer voetbal in de ploeg brengen, want het resultaatvoetbal van Sef Vergoossen viel ook niet bij iedereen in goede aarde. Stevens is een vakman en zal ongetwijfeld goed werk verrichten in Eindhoven, maar zonder Gomes in het doel gaat PSV te veel punten laten liggen om wederom kampioen van Nederland te worden. Een plek in de voorronde van de CL is desondanks een prima beloning voor Stevens.

3. Feyenoord

Tomasson Bosz El Ahmadi

Tomasson Bosz El Ahmadi

4. FC Twente

FC Twente gaat dit seizoen bewijzen dat de goede prestaties van vorig seizoen, geen toeval waren. Met Orlando Engelaar, Karim el Ahmadi en Luke Wilkshire zijn drie bepalende spelers vertrokken, maar toch hebben de Tukkers nog genoeg kwaliteit om zich rechtstreeks te plaatsen voor de UEFA Cup. Want wie een defensie met Slobodan Rajkovic, Rob Wielaert, Douglas en Edson Braafheid op kan stellen, hoeft zich weinig zorgen te maken. Bovendien heeft middenvelder Cheik Tioté de potentie om uit te groeien tot een enorme sensatie.

5. AZ

{image[259804][right-half][]}AZ keert dit seizoen weer terug waar het hoort: in de subtop. Meedoen om de titel lukt nog niet, maar dat zou ook wel erg veel gevraagd zijn na het rampseizoen 2007/2008. Dit seizoen zal AZ door de rommelige voorbereiding wellicht wat wisselvallig beginnen, maar Louis van Gaal krijgt zijn elftal wel op de rails. In de competitie eindigt de ploeg als vijfde, maar belangrijker is nog dat de Alkmaarders beslag leggen op de KNVB beker.

6. sc Heerenveen

{image[259544][left-half][]}Trond Sollied is niet naar Heerenveen gekomen om vierde te worden, liet de coach de afgelopen weken regelmatig weten. Nou, dat komt goed uit. Want een vierde plaats is te hoog gegrepen dit seizoen. Zonder Miralem Sulejmani mist Heerenveen nét dat beetje extra, wat nodig is om hoge ogen te gooien. De play-offs zijn het hoogst haalbare voor Sollied en zijn mannen, die op die manier moeten proberen om toch weer de UEFA Cup te halen.

7. Vitesse

Elk seizoen is er wel één club die er in positieve zin uit springt en dat wordt ditmaal Vitesse. Met onder meer Julian Jenner, Rogier Molhoek en Frank van der Struijk heeft technisch directeur Marc van Hintum prima spelers naar Arnhem gehaald. Voeg daar Piet Velthuizen, Civard Sprockel, Paul Verhaegh, Claudemir en Santi Kolk bij en je hebt meer dan genoeg kwaliteit om een goed seizoen te draaien. Voor het eerst sinds 2005 gaat Vitesse het linkerrijtje weer halen.

8. NAC Breda

{image[257072][right-half][Maaskant]}Na de derde plaats van vorig seizoen, lijkt deze achtste plek wat magertjes. Maar iedereen weet dat vorig seizoen echt alles meezat voor de Bredanaars en dat een herhaling van die successen vrijwel uitgesloten is. De nieuwe coach Robert Maaskant staat voor een loodzware taak, maar heeft genoeg kwaliteiten om er toch nog een goed seizoen van te maken. Met de achtste plaats, en de bijbehorende plek in de play-offs, kunnen NAC en Maaskant tevreden zijn.

9. FC Utrecht

Fans van FC Utrecht reageerden deze zomer wat sceptisch op het aan- en verkoopbeleid van hun club. Met Robin Nelisse en Erik Pieters vertrokken immers twee basisspelers en daar kwamen vooral relatief onbekende spelers voor in de plaats. Maar Barry Maguire is een groot talent, Michael Silberbauer kan een sensatie worden en spits Morten Skoubo moet in staat worden geacht om Nelisse te doen vergeten. Bovendien is de Roemeense balgoochelaar Lucian Sanmartean eindelijk weer fit. Het kan dan ook best een mooi seizoen gaan worden, in Utrecht.

10. FC Groningen

{image[258410][left-half][Oluwafemi Ajilore Femi]}FC Groningen kampt nog steeds met de naweeën van januari 2008, toen het met Rasmus Lindgren, Erik Nevland en Bruno Silva in één klap drie belangrijke spelers kwijtraakte. Dat verlies heeft de ploeg ook deze zomer nog niet op kunnen vangen. De Zweedse verdediger Andreas Granqvist is ongetwijfeld een versterking, van Oluwafemi Ajilore en Gonzalo Garcia-Garcia moet dat nog afgewacht worden. Het linkerrijtje halen wordt een hele klus voor Ron Jans en zijn mannen.

11. Roda JC

Van Geel

Van Geel

12. NEC

Wat voor NAC geldt, geldt eigenlijk ook voor NEC. Ook voor de ploeg uit Nijmegen is het vrijwel onmogelijk om de goede prestaties van vorig seizoen, toen het oprukte van de 17e plek naar een UEFA Cup-ticket, te evenaren. Met Krisztian Vadocz, Jeremain Lens, Muslu Nalbantoglu, Brett Holman en Kevin Bobson zijn vijf basisspelers vertrokken. Dat is te veel om ook dit seizoen goed voor de dag te komen.

13. Sparta

14. Willem II

In tegenstelling tot de afgelopen drie seizoenen, gaat Willem II er ditmaal geen moeite mee hebben om zich te handhaven in de Eredivisie. Met Boy Deul en Danny Schenkel heeft er ploeg er twee nuttige krachten bij, terwijl de talentvolle Duitser Mehmet Akgün eindelijk fit is. Bovendien zijn talenten als Arjan Swinkels, Jens Janse en Mohamed Messoudi een jaartje ouder geworden. Dit moet genoeg zijn om het seizoen zonder problemen door te komen.

{image[259832][right-half][]}15. ADO Den Haag

Wat hem vorig seizoen met VVV Venlo niet lukte, lukt André Wetzel dit seizoen met ADO: de nacompetitie ontlopen. ADO heeft op papier net iets meer kwaliteit en ervaring dan andere degradatiekandidaten als Heracles, Volendam en De Graafschap. Belangrijk zal wel worden, dat Wetzel zijn ploeg direct scherp heeft. In de eerste zeven weken van de competitie speelt ADO immers al tegen Sparta, De Graafschap, Volendam en Heracles. Als ADO er in slaagt om deze duels goed door te komen, moet directe handhaving mogelijk zijn.

16. Heracles Almelo

Vorig seizoen leek het al mis te gaan met Heracles, maar door de komst van Gonzalo Garcia-Garcia en Robbert Schilder kreeg de ploeg er na de winterstop genoeg kwaliteit bij om de nacompetitie te ontlopen. Dit seizoen gaat dat echter niet lukken. Heracles heeft een buslading aan nieuwe spelers in de selectie, maar het valt te bezien in hoeverre deze spelers de ploeg echt beter maken. Voor het eerst sinds de promotie in 2005, moet Heracles nacompetitie gaan spelen.

17. FC Volendam

schaal trofee prijs

schaal trofee prijs

18. De Graafschap

Helaas voor Doetinchem en omstreken, maar De Graafschap gaat het niet redden dit seizoen. In de tweede helft van het afgelopen seizoen bakte de ploeg uit de Achterhoek er al helemaal niets van en de nieuwe coach Henk van Stee zal er niet in slagen om De Graafschap weer aan het voetballen te krijgen. Opvallend is wel dat de laatste competitiewedstrijd van De Graafschap dit seizoen, op 10 mei, een thuisduel tegen FC Volendam is. Wellicht valt dan de beslissing.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen