Twente in eigen huis ruim te sterk voor NAC Breda

4 februari 2009, 20:52   Bijgewerkt: 4 februari 2009, 21:08

FC Twente heeft zich goed hersteld van het puntverlies van afgelopen zondag tegen FC Utrecht (0-0). De Tukkers peuzelden in de eigen Grolsch Veste NAC Breda op: 4-1. Door het 2-2 gelijkspel van Ajax tegen Heracles Almelo passeert Twente de Amsterdammers op de ranglijst.

FC Twente, dat twee punten meer dan nummer drie Ajax heeft, is niet helemaal onbekend met de status van nummer twee van Nederland. De Tukkers beëindigden vorig seizoen de reguliere competitie welsiwaar als vierde. Ze mochten zich op basis van overwinningen op NAC en Ajax in de play-offs wel vice-landskampioen noemen. Als beloning voor deze prestatie voetbalde de rode brigade twee keer in de voorronde van de Champions League tegen Arsenal.

De thuisclub overklaste NAC op alle fronten. Het overwicht van Twente was zo groot dat doelman Sander Boschker in zijn vijfhonderdste competitiewedstrijd voor de club uit Enschede slechts twee keer op de proef werd gesteld. Hij voorkwam vlak na rust een treffer van Nourdin Boukhari, maar was bij een voorsprong van 3-0 kansloos op een inzet van Fouad Idabdelhay.

Als excuus voor de ondermaatse prestatie kon NAC een overvolle ziekenboeg opvoeren. Trainer Robert Maaskant miste in de bijna uitverkochte Grolsch Veste Rob Penders, Anthony Lurling, Matthew Amoah, Tom van der Leegte, Kurt Elshot, Edwin de Graaf en Tim Gilissen.

FC Twente speelde na het teleurstellende gelijkspel van zondag tegen FC Utrecht weer het herkenbare voetbal waarmee het de eigen supporters doorgaans vermaakt. Eljero Elia en Marko Arnautovic schitterden regelmatig op de flanken en Kenneth Perez onderstreepte als aanvallende middenvelder weer eens dat hij best nog wel van waarde voor Ajax had kunnen zijn. Gelukkig voor NAC had Blaise N'Kufo niet zijn beste avond. Anders was de schade nog veel groter uitgevallen.

Arnautovic kopte de thuisclub in de 23e minuut op aangeven van Ronnie Stam op voorsprong. Peter Wisgerhof zorgde acht minuten later voor 2-0. De vervanger van de naar Ajax vertrokken Rob Wielaert scoorde na een goed genoemen hoekschop van Theo Janssen, die weer de voorkeur boven Cheick Tioté kreeg. Elia maakte na een uur 3-0, waarna Idabdelhay een zeldzame aanval van NAC met een treffer bekroonde. Invaller Romano Denneboom bepaalde de eindstand in de 89e minuut op 4-1.