AZ ligt met schaamrood op de kaken al uit Europa

2 augustus 2018, 22:44

De competitie moet nog beginnen, maar het Europese seizoen voor AZ is al afgelopen. De Alkmaarders verloren vorige week op bezoek bij Kairat Almaty (2-0) en konden die schade donderdag in Alkmaar niet meer herstellen. Na een klein half uur kwam AZ door een penalty op achterstand, vlak voor rust deed Guus Til iets terug. In de slotseconde zorgde Teun Koopmeiners middels een strafschop wel nog voor de overwinning: 2-1, maar dat doelpunt was enkel voor de statistieken.

Het duel begon zoals menigeen verwachtte. AZ speelde dominant en ondanks de bouwvak werd er in ons land toch nog een vakkundige muur gebouwd. De elf spelers van Kairat Almaty waren daarvoor verantwoordelijk. Vakkundig, omdat AZ het lastig had gaatjes in die muur te vinden. Pas na een kwartier was de eerste serieuze doelpoging een feit. Oussama Idrissi schoot na een goede actie, Kairat-doelman Vladmir Plotnikov loste, maar Fred Friday schoot in buitenspelpositie binnen.

Toch zorgde dat moment voor een opleving aan Alkmaarder zijde. Niet veel later werd een schot van debutant Dorin Roatriu tot corner verwerkt. Daar bleef het in aanvallend opzicht lange tijd overigens wel bij. De Alkmaarders hadden verreweg het merendeel van het balbezit, maar het was allemaal weinig effectief wat er gebeurde.

Dat moment zorgde voor nieuwe energie aan de kracht van AZ. In de laatste vijf minuten voor rust zochten de rood-witten met meer inspiratie de aanval; achteraf gezien had de 2-1 toen eigenlijk moeten vallen. Van die opleving was na rust namelijk weinig meer zichtbaar. Vijf minuten na de theepauze kreeg Til de grootste kans voor de Alkmaarders. De middenvelder mocht in de zestien in geheel vrijstaande positie het doel onder vuur nemen, maar schoot onbesuisd over.

In het restant van het duel bleef AZ verreweg de bovenliggende partij, maar bleek al snel dat het maken van drie doelpunten een onmogelijke opdracht was. Dat kwam onder andere door het veldspel van AZ. Harten van grootmoeders werden gestolen, want breien lukte prima, maar harten van voetbalfans niet, getuige de dreiging die uitbleef. Mogelijkheden waren er nog wel, invaller Myron Boadu was met een kopbal lange tijd het dichtst bij een doelpunt. In de slotseconde zorgde Koopmeiners met een prima ingeschoten penalty alsnog voor de zege: 2-1.

Opstelling en beoordelingen van AZ*:

AZ: Marco Bizot 5; Thomas Ouwejan 4,5, Ron Vlaar 6 (57. Myron Boadu 5), Pantelis Hatzidiakos 4, Jonas Svensson 6; Teun Koopmeiners 4,5, Fredrik Midtsjø 4,5, Guus Til 5; Oussama Idrissi 6, Fred Friday 3, Dorin Rotariu 5,5 (52. Ilias Bel Hassani 5)

Man of the Match: Oussama Idrissi

*: spelers moeten ten minste 20 minuten meespelen om in aanmerking te komen voor een beoordeling

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

AZ - Ajax: Win 20 keer je inzet als er gescoord wordt!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen