Play-offs WK-voetbal: Portugal of Italië mist het eindtoernooi

26 november 2021, 17:30
Play-offs WK-voetbal: Portugal of Italië mist het eindtoernooi

De play-offs voor het WK-voetbal zijn bekend: duidelijk is geworden dat ofwel Italië (dat eerst Noord-Macedonië treft) ofwel Portuagal (dat eerst Turkije treft) het toernooi moet missen. Beide landen zijn bij elkaar in hetzelfde 'pad' gekomen, waardoor ze elkaar sowieso treffen voor er een definitieve beslissing zal vallen wie er doorgaat. De twee winnaars van de laatste twee EK's kunnen sowieso niet allebei naar Qatar. 

Aan de loting deden de landen mee die tweede werden in de WK-kwalificatiereeks van Europa, plus twee landen uit de Nations League. Van de in totaal twaalf landen, gaan er maar drie door naar het eindtoernooi. Via drie wegen, A, B en C, werden er halve finales geloot – ook om het thuisvoordeel voor de finale. Vanuit elke weg gaat er één land via een finale naar Qatar, maar omdat Portugal en Italië in hetzelfde pad terecht zijn gekomen, gaat een van beide landen het niet halen. 

In deel A zou de finale kunnen plaatsvinden tussen Schotland en Wales, een pikante ontmoeting, mits ze afrekenen met tegenstanders Oekraïne en Oostenrijk. In de tweede route heeft Zlatan Ibrahimovic met Tsjechië en daarna Rusland of Polen weer zicht gekregen op toch nog een laatste eindtoernooi met Zweden, ook al mist hij de eerste wedstrijd van de play-offs sowieso.

Maar logischerwijs is er de meeste aandacht voor de derde route, waarin Portugal en Italië aan elkaar gekoppeld werden. Nog niet direct, want in de halve finales moeten ze afrekenen met respectievelijk Turkije en Noord-Macedonië, maar een finale tussen de winnaars van het EK 2016 en 2020 is uiterst goed denkbaar. Dan is Portugal licht in het voordeel, want zij hebben het thuisvoordeel gekregen in de loting. De play-offs voor WK-kwalificatie worden gespeeld op 24-25 maart (de halve finales) en 28-29 maart (de finales).

Complete loting

Route A:

Schotland – Oekraïne

Wales – Oostenrijk (thuisvoordeel)

Route B:

Zweden – Tsjechië

Rusland – Polen (thuisvoordeel)

Route C:

Italië – Noord-Macedonië

Portugal – Turkije (thuisvoordeel)

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Inloggen