Ajax heeft Eredivisie-voordeel ten opzichte van PSV, Feyenoord en AZ

17 februari 2022, 07:36

Ajax heeft voordeel in de Eredivisie ten opzichte van de clubs in de Europa en Conference League. De Amsterdammers spelen anders dan PSV, AZ, Vitesse en Feyenoord namelijk structureel op dinsdag of woensdag in de Europese competitie en dat is voor het weekend erna een duidelijk voordeel. Dat legt Jan Bluyssen, de manager competitiezaken van de KNVB uit.

"Er is in het competitieprogramma nu altijd een voordeel voor de Champions League-deelnemer wanneer die na een Europese wedstrijd tegen een Europa League- of Conference League-deelnemer speelt. Dus ja, in dit geval heeft Ajax voordeel, maar het kan niet anders", aldus Bluyssen tegenover Voetbal International. "Had PSV van Benfica gewonnen, zou het voor PSV ook weer een ander verhaal zijn. Kijk, ons maakt het niet uit welke club het is maar het is mathematisch gezien niet te doen dat te veranderen."

De KNVB denkt inmiddels wel meer mee met de Europees spelende clubs, om hen in Europa enigszins te ontlasten. "Schema's omgooien of wedstrijden verplaatsen was geen thema. Wij deden dat hier in Nederland niet. Dat kwam pas later. Maar onze eigen competitie blijft de basis. De kunst is een balans te vinden", legt hij uit. "Ik weet nog dat we vroegen: Zullen we op zondagavond gaan voetballen? Iedereen zat eerst van pfff en dan hadden we eigenlijk ook de maandag nog in gedachten."

Lees ookEven opfrissen: dit is de huidige coëfficiëntensituatie

De KNVB voert tweemaal per jaar wijzigingen door in het speelschema, om de Europees spelende clubs te helpen. "Jullie schreven, dat het geen fair-play was de topwedstrijden na de Europese weken te zetten. Daar ben ik het mee eens, maar het kan niet anders", aldus Bluyssen over het aantal rusturen. "Ik vind het ook vreselijk dat de ene club op dinsdag speelt en de andere op donderdag voor de onderlinge wedstrijden tussen de topteams. Ook wij kennen de modellen die bewijzen dat er dan een nadeel is voor de club met de minste rust. Het kan niet anders vanwege die onzekerheid van de teams in de voorrondes van de Champions League." Een andere optie is er momenteel echter niet.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen