'Als Ajax Spertsyan koopt, sponsort men indirect de oorlog'

26 juli 2023, 07:47   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25
Foto: © ProShots

Evgeniy Levchenko, voormalig profvoetballer en tegenwoordig actief als voorzitter van de VVCS, heeft geen goed woord over voor de interesse van Ajax in middenvelder Eduard Spertsyan. De geboren Oekraïener spreekt op persoonlijke titel met De Telegraaf en legt uit waarom clubs in zijn ogen 'bloed aan hun handen' hebben als ze zakendoen met Rusland.

Meerdere clubs hebben sinds Rusland in februari 2022 een oorlog begon tegen buurland Oekraïne contact gezocht met Levchenko, zo legt hij uit. "Ik wil geen namen noemen, maar ik ben door veel clubs gebeld omdat ze ermee worstelen of ze zaken kunnen doen met Russische clubs." De oud-speler van onder meer Vitesse en FC Groningen geeft steevast hetzelfde advies. "Tegen iedereen die het horen wil, zeg ik dat het een morele kwestie is. Ik vind dat Nederlandse clubs geen bloed aan hun handen moeten willen hebben. Iedereen die geld naar Rusland overmaakt, participeert indirect in de oorlog."

Artikel gaat verder onder video

Al ruim een maand geleden kwamen de eerste berichten over de interesse van Ajax in Spertsyan, speler van FK Krasnodar, naar buiten. "Nee, Ajax heeft niét gebeld", zegt Levchenko desgevraagd. Hij had de Amsterdammers uiteraard hetzelfde advies gegeven als alle andere clubs die dat wel deden, helemaal aangezien de club in 2022 een benefietwedstrijd speelde tegen Shakhtar Donetsk om geld in te zamelen voor hulporganisaties. Levchenko: "Dat maakt de huidige handelswijze van Ajax voor mij onbegrijpelijk. Het is gek dat je achter Oekraïne zegt te staan en een jaar later indirect Rusland steunt."

Levchenko is niet de eerste die zich uitspreekt tégen het zakendoen met Russische clubs. Mike Verweij adviseerde Ajax afgelopen week in de podcast Kick Off van De Telegraaf om de stekker uit de deal te trekken, en noemde de interesse "discutabel". Econoom David Tomic van de Vereniging van Effectenbezitters sprak in vergelijkbare bewoordingen tegenover BNR Nieuwsradio en vroeg zich zelfs af of Ajax Spertsyan wel mág halen binnen de sancties die aan Rusland en Russische bedrijven zijn opgelegd.

Spelers uit Rusland halen: doen of niet doen?

Laden...
952 stemmen

De kwestie wordt besproken in de nieuwste FCUpdate Podcast. "Ik vind niet dat je individuele voetballers de dupe moet laten worden van de beslissingen van de Russische regering", zegt hoofdredacteur Dominic Mostert.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

dilima1966
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Poetin is niet geweldig De rest van de Russische mensen Dan ook maar niet goed

Richard
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

sport verbroedert!

ThePrinceNL
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Jullie moeten diep schamen ...over the Illuminati en bankieren van Oekraïne praten jullie niet over en hoe de belasting geld naar weet niemand heen gaat ...maar Ajax kapot maken met zulke berichten doen jullie wel ..ga echte waar heid vertellen

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Wat staat hier nou?

CG
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Het is een zéér moeilijke zaak in deze kwestie. Sport en politiek kunnen inderdaad voor moeilijke kwesties zorgen !

toro28
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Levchenko moet zich diepdiep schamen, sport en politiek moet je gescheiden houden tenzij de betrokkene ermee te koop loopt. Tip voor Levchenko: ga je eens goed verdiepen en kijk vanaf 2014 eens.

Kjema
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Al dat gejank over die clubs en oorlog. Alsof die spelers er wat aan kunnen doen. Maar goed, niemand neemt die Levchenko toch serieus.

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zonder partij te kiezen, weet je dat je de oorlog sponsort, wanneer je een speler koopt van een club die onder staatstoezicht valt. Dat moet je gewoon niet willen.

Hijreageertaltijd
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Maar jou clubje mag wel spelers huren uit dat land of mocht je dat ook niet willen of kijk je nu door een anti ajaxbril

0laf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik zeg dat je dat niet moet willen. Wat mij betreft geldt dat voor iedere club.

Kramer
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Vind het een beetje dubbel, Til werd er gehuurd en gekocht en dan hoor je niemand.. Je weet dat deze 8 miljoen echt niet naar wapens gaan, anders valt die club ook om. En op dit moment sponsort elke Nederlander nog steeds de oorlog direct of indirect.

Voetballiefhebber123
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ik neem aan dat de foto op de voorpagina Spertsyan moet voorstellen? Dat is Ionov van Krasnodar niet Spertsyan….

Richard
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

ik zie liever de vrouw van Lev....

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

De telegraaf krant word er uit gegooid door AJAX,. en gelijk krijg je zo een bericht van een journalist van de telegraaf,. en indirect verdient de telegraaf ook aan de oorlog om dit bericht te plaatsen over ajax! toch?

WimHoebergen06
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

alsof de andere kant zo heilig is,het gaat in europa alleen maar om de angst voor poetin, hoe was het 5 jaar geleden! allemaal gelul om oud ijzer

ajax kampioen 2024
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Levchenko . waarom ben je niet in je vaderland om het te verdedigen tegen Rusland ? waarom zit je nog in Nederland?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen