John van den Heuvel richt zich na veroordeling Promes tot andere Nederlandse voetballer: 'Is dit nou zo'n goed voorbeeld?'

15 februari 2024, 09:26   Bijgewerkt: 10 maart 2024, 11:35
Foto: © Telegraaf

Misdaadverslaggever John van den Heuvel reageert op de veroordeling van Quincy Promes en richt zich daarbij specifiek tot een andere Nederlandse voetballer: Memphis Depay. Die neemt publiekelijk geen afstand van zijn voormalige teamgenoot bij het Nederlands elftal, maar Van den Heuvel vraagt zich af of hij daar verstandig aan doet.

De rechtbank besloot eerder op de woensdag dat Promes vanwege zijn aandeel bij het invoeren van twee partijen cocaïne voor zes jaar achter de tralies moet verdwijnen. De aanvaller van Spartak Moskou schitterde zelf, zoals de afgelopen jaren gebruikelijk, door afwezigheid. Hij blijft zitten waar hij zit: in Rusland, het land dat geen uitleveringsverdrag met Nederland heeft, al verblijft hij momenteel op trainingskamp in Dubai. Omdat zijn vonnis nog niet bekrachtigd is en hij nog de mogelijkheid heeft in beroep te gaan, hoeft hij daar niet te vrezen voor een arrestatie zoals bijvoorbeeld Ridouan Taghi overkwam. Zodra Promes voet op Nederlandse bodem zet (of een ander land waarmee Nederland wél zo'n overeenkomst heeft), loopt hij het risico gearresteerd te worden om deze straf, plus een eerdere veroordeling van achttien maanden, uit te moeten zitten.

Artikel gaat verder onder video

Van den Heuvel toont zich niet verrast over de lengte van de straf van Promes in een video-item van zijn werkgever, De Telegraaf. Het OM had negen jaar geëist, het werd dus drie jaar minder. "Dat heeft vooral te maken met dat volgens de rechter in vergelijkbare zaken ook een straf van rond de zes jaar is opgelegd", legt de misdaadverslaggever uit. "De rechter vergelijkt dan een aantal zaken en komt dan tot dit oordeel. Zes jaar is nog niet een hele lichte straf natuurlijk." Ondanks het feit dat Promes voorlopig uit handen van Justitie lijkt te blijven, zal de buitenspeler wel degelijk last hebben van zijn veroordeling, stelt de journalist. Zo wordt hij ernstig beperkt in zijn bewegingsvrijheid om naar andere landen af te reizen. "En uiteindelijk is straks zijn contract afgelopen bij Spartak Moskou, dan is het de vraag wat er gaat gebeuren", zegt Van den Heuvel. De verbintenis van Promes loopt nog door tot komende zomer.

Memphis
Van den Heuvel zet vraagtekens bij het feit dat een aantal andere voetballers, waaronder Memphis, publiekelijk geen afstand heeft genomen van de nu voor de tweede keer veroordeelde Promes. "Je hoeft vriendschappen niet te verloochenen en als die twee goed met elkaar omgaan... Ik vind: je bent vriend in goede en slechte tijden, op het moment dat hij dit allemaal aan zijn broek heeft hangen hoef je niet meteen te zeggen: 'Ik gooi de deur dicht en ik wil niks meer met je te maken hebben'", begint de misdaadjournalist zijn relaas. "Maar ik vind wel dat je dan voorzichtiger kunt zijn in je publieke uitingen, bijvoorbeeld op Instagram. Je hebt ook te maken met jonge fans, is dit nou allemaal wel zo'n goed voorbeeld? Ik denk het niet, en ik denk dat Memphis daar best wat voorzichtiger in zou kunnen zijn", stelt Van den Heuvel. Overigens heeft Mempis op het moment van schrijven al zijn posts op Instagram verwijderd.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

De Enige Echte
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

Waarom wordt er NIETS gezegd over de aanvoerder van Ajax? Die Bergwijn was laatst nog bij Promes in Dubai. Samen lekker hangen en op de fotos en filmpjes gaan.

Omar de Wijze
Link gekopieerd!
    30
    + 1
avatar

Het morele kompas van Bergwijn is al lang op tilt

Frank16
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja, daar zeg je wat?

dilima1966
Link gekopieerd!
    15
    + 1
avatar

Ik snap niet wat andere spelers er mee te maken hebben die staan er buiten Als Van den Heuvel zijn zoon dat was Moest dan de hele familie afstand nemen er van

Nobody
Link gekopieerd!
    24
    + 1
avatar

@dilima1966 "Als Van den Heuvel zijn zoon dat was" Maar dat is het niet. "als dit, als dat.."... het doet er verder niet toe.

Frank16
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Ja, daar zeg je wat?

Boertje
Link gekopieerd!
    21
    + 1
avatar

Bergrijk aanvoerdersband afnemen geen goed voorbeeld

gtsb
Link gekopieerd!
    14
    + 1
avatar

Ik vind ze alle drie niks (promes,depay ,bergwijn ). Sowieso van die spelers die zo zijn byv ook noa lang . Dat rapper gangster gedoe . Maar als depay en bergwijn omgaan met promes lekker boeiend.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen