Cocu merkt crisis bij Barça: "Nummers uit Spanje, verrassend"

2 oktober 2021, 09:24

Phillip Cocu herkent veel van de huidige situatie bij FC Barcelona. De vijftigjarige trainer maakte in zijn tijd als speler van de Catalaanse club (tussen 1998 en 2004) ook een moeilijke tijd mee. Ook toen had de club te maken met financiële beperkingen. "Maar het sportieve verwachtingspatroon bij Barcelona zal nóóit veranderen", zegt Cocu in een interview in het Algemeen Dagblad.

In zijn derde en vierde jaar als speler van Barcelona kende de club een zware tijd. Toentertijd braken spelers als Xavi, Iniesta en Puyol door. "Hun doorbraak moest ook versneld gaan, net als nu. Louis van Gaal gaf als trainer de jeugd de ruimte en een paar jaar later werden dat heel bepalende spelers voor Barcelona. Tegelijkertijd haalde de club toen ook weer spelers zoals Ronaldinho die op het absolute topniveau het verschil konden maken. In jaar 5 en 6 was Barça terug op het niveau dat ik meemaakte in jaar 1 en 2", zegt Cocu.

Dat Barcelona in een crisis verkeert, merkt Cocu ook. Tijdens het interview gaat zijn telefoon enkele keren. "Nummers uit Spanje, goh, verrassend", aldus de voormalig middenvelder, die bij zijn beginperiode in Barcelona samenspeelde met sterren al Rivaldo, Figo en Patrick Kluivert. "Luis Enrique en ik waren het cement tussen de stenen. Wij lieten de sterren excelleren. In jaar 3 en 4 waren Luis Enrique en ik de leiders in een mix met die aanstormende talenten. Dan zit het geheel toch nét even iets anders in elkaar. Daar loopt Koeman nu ook tegenaan."

Een speler of trainer van Barcelona heeft volgens Cocu altijd met druk te maken. "Je moet het eigenlijk zelf ervaren hebben om te snappen hoe gigantisch die bij Barcelona is. Maar: het is óók een kans. Zó moet je denken", vervolgt Cocu, die aangeeft dat de druk bijna verslavend werkte. "Je geniet er dan van, kijkt er zelfs naar uit. De eerstvolgende prestatie blijft hangen, als speler kun je je daarop richten. Óók Frenkie de Jong, Memphis Depay en Luuk de Jong."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen