Getergd Fortuna wint weer eens en klimt uit gevarenzone

5 februari 2022, 20:48

Na drie nederlagen op rij heeft Fortuna Sittard eindelijk weer eens kunnen winnen in de Eredivisie. In het eigen Fortuna Sittard Stadion werd een onthutsend zwak SC Heerenveen met 2-0 verslagen. Zian Flemming was de grote smaakmaker van de avond met twee doelpunten. De problemen bij de ploeg van interim-coach Ole Tobiasen worden alsmaar groter met dit vierde verlies op rij zonder doelpunt.

De maand januari was geen goede maand voor zowel Fortuna Sittard als SC Heerenveen. Beide teams verloren tweemaal in de competitie en zagen de onvrede in hun club groeien. Van een geruisloze aanloop richting het duel was vooral voor de Friezen geen sprake. Zo werd afscheid genomen van hoofdtrainer Johnny Jansen, gingen drie spelers weg en kwamen er drie nieuwe jongens bij. Sydney van Hooijdonk was één van die drie nieuwe spelers. De jonge aanvaller kwam op huurbasis over van Bologna. De overgang werd een dag na het vertrek van trainer Jansen officieel. Met Thom Haye en Amin Sarr lijfde Heerenveen op de slotdag van de winterse transferwindow de laatste twee spelers vast.

Ook Fortuna versterkte haar elftal met maar liefst vier spelers. Vooral in de aanvalslinie werd flink geïnvesteerd. Jordan Botaka, Charlison Benschop en Paul Gladon moeten de aanval van de Limburgers een extra impuls gaan geven. Daarnaast werden ook de defensieve mogelijkheden uitgebreid met Dimitrios Siovas. De twintigvoudig international van Griekenland sloot op transfervrije basis aan nadat hij deze zomer uit zijn contract liep bij SD Huesca.

Trainer Sjors Ultee veranderde zijn elftal amper en koos er alleen voor om winteraankoop Siovas te laten debuteren in de basiself. Dat ging ten koste van centrale verdediger Roel Janssen. De andere aankopen Benschop, Botoka en Gladon zaten op de bank en moesten dus nog even wachten op hun debuut.

Vanwege het ontslag van Jansen nam Tobiasen de honneurs waar als interim-coach van Heerenveen. Door geblesseerden en zieken stuurde de Deen een gehavend elftal het veld in. Hij kon namelijk niet beschikken over onder meer Sven van Beek en Tibor Halilovic, maar liet de van NAC overgekomen Haye wel zijn debuut maken. Sydney van Hooijdonk ontbrak in de selectie wegens corona.

Het duel in het Fortuna Sittard Stadion begon behoorlijk. Het tempo lag hoog, waardoor er al vroeg ruimtes kwamen in de omschakeling. Rechtsback Mickaël Tirpan kreeg na een kleine tien minuten een levensgrote kans op de openingstreffer. De Belg stond helemaal vrij bij de tweede paal en hoefde de bal er alleen maar in te glijden. Zijn voet kwam echter te ver onder de bal en zodoende eindigde de bal op de tribune.

Nog geen drie minuten later was de uitploeg dicht bij de openingsgoal. Een kanonskogel van nieuwkomer Haye spatte uiteen op de paal, waardoor de ploeg van Ultee met de schrik vrij kwam. Het spel bleef daarna op en neer gaan en uiteindelijk beloonde Fortuna dat met een doelpunt. Tirpan gaf hard en laag voor, waarna Mats Seuntjens de bal met enig geluk voor de voeten legde van Zian Flemming, die de bal vervolgens onder Xavier Mous in het doel schoof: 1-0.

De ploeg van Tobiasen moest hergroeperen na de tegengoal van Fortuna en ging op zoek naar de gelijkmaker. Maar voetballend kreeg het publiek weinig meer voorgeschoteld sinds de 1-0. Vijf minuten voor rust was Anthony Musaba nog dicht bij de gelijkmaker, maar Van Osch kwam goed uit en keerde de bal relatief eenvoudig.

De tweede helft wilde maar niet losbranden in Sittard. Heerenveen probeerde op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar bijna elke aanval eindigde in een kansloze missie. Geen enkele Fries was in staat om ook maar enigszins gevaarlijk te worden voor het doel van Van Osch.

Uiteindelijk wist Flemming nog twintig minuten voor tijd de score te verdubbelen. De aanvaller werkte een hoekschop uit de lucht knap binnen en maakte zijn vijfde van het seizoen. Dankzij de marge van twee kon Fortuna de wedstrijd comfortabel uitvoetballen.

Door de 2-0 overwinning van Fortuna klimmen de Limburgers uit de gevarenzone van directe degradatie. Ze nemen plek 16 over van Sparta Rotterdam. Interim-coach Tobiassen staat nog voor helse klus om Heerenveen niet nog verder te laten zakken op de ranglijst.

Opstellingen en beoordelingen:*

Fortuna Sittard: Van Osch 7,5; Tirpan 7 (90. Botaka –), Angha 6,5, Samaris 6, Siovas 6,5 (73. Lonwijk –), Cox 6; Duarte 6,5; Rienstra 6, Tekie 6,5 (68. Charlison Benschop 6); Seuntjens 6, Flemming 8.

SC Heerenveen: Mous 5; Van Ewijk 4,5 (83. Akujobi –), Dresevic 4, Woudenberg 4,5, Kaib 5 (67. Nunumete 5); Madsen 5, Haye 6, Hajal 5 (83. Tahiri –); Musaba 5,5 (67. Van 't Loo 6), De Jong 3,5, Stevanovic 4 (62. Sarr 6,5).

Man of the match: Zian Flemming

*: spelers moeten minimaal twintig minuten hebben meegedaan om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen