Waarom wegvallen Van Gaal slecht nieuws voor Oranje's WK is

22 maart 2022, 11:47   Bijgewerkt: 22 maart 2022, 12:11

Het Nederlands elftal moet het zaterdag tegen Denemarken doen zonder bondscoach Louis van Gaal. De zeventigjarige oefenmeester is dinsdagochtend positief getest op het coronavirus, waardoor hij uitgerekend deze cruciale interlandperiode voor Oranje gedeeltelijk gaat missen. En dat kan weleens verregaande gevolgen hebben. 

De coronabesmetting van de bondscoach komt hard binnen in Zeist. Juist deze week moest het Nederlands elftal namelijk stappen gaan zetten om het nieuwe spelsysteem te implementeren. In de WK-kwalificatieduels speelde Van Gaal nog met vier verdedigers, maar vanaf nu wilde de bondscoach het roer omgooien en werken aan een nieuw systeem. Mede daarom werden ook de geblesseerde Cody Gakpo en Jurriën Timber wel naar Zeist gehaald, ondanks dat ze vermoedelijk niet konden spelen. 

Tijdens de trainingen hoopte de oefenmeester te gaan bekijken welke spelers geschikt zouden zijn voor het nieuwe systeem. Het nieuwe systeem van Van Gaal, dat bestaat uit vijf verdedigers, waarvan de twee backs aanvallend opgesteld staan, is anders dan de Nederlandse spelers over het algemeen gewend zijn bij hun clubs. Daardoor kost het aanleren van zo'n nieuwe speelwijze veel tijd. Het duel met Denemarken werd bewust pas op zaterdag gepland om veel te kunnen trainen, maar Van Gaal kan daarvoor nog steeds niet aan het werk met zijn groep. 

Lees ookEnorme domper Oranje: Van Gaal test positief in 'cruciale week'

Een ongunstiger moment voor een positieve test van de bondscoach was dan ook bijna niet denkbaar, zeker omdat dit het eerste moment van Oranje was in 2022. De assistenten van de bondscoach, Henk Fraser, Danny Blind (die de training leidde) en Frans Hoek nemen de honneurs waar. Wel werd dinsdag duidelijk dat Van Gaal op de camera meekeek op het trainingsveld van Oranje. Desondanks is het nog maar de vraag in hoeverre het gewenste nieuwe systeem, dat lijkt op de speelwijze van Thomas Tuchel bij Chelsea, er nu ingeslepen kan worden bij de 28 geselecteerde spelers en dús gespeeld gaat worden op het WK in Qatar. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen