Van Gaal onder vuur door opvallende keuzes: ''Beetje respectloos''

16 mei 2022 – Louis van Gaal baarde afgelopen vrijdag opzien door Vincent Janssen op te nemen in zijn voorselectie voor de Nations League-wedstrijden in juni. Janssen droeg in 2017 voor het laatst het Oranje-shirt en breekt dit seizoen weinig potten in Mexico. Ook bij De Telegraaf plaatst men zijn vraagtekens bij het besluit van de bondscoach. 

Van Gaal onder vuur door opvallende keuzes: ''Beetje respectloos''

Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou. Stop op tijd 18+, hands24x7.nl.

''Ik vind één ding echt onbegrijpelijk. Van Gaal heeft heel vaak gezegd dat de voorbereidingstijd op het WK erg kort is. Een week voor de eerste wedstrijd tegen Senegales wordt er nog competitie gespeeld. En dat je dan Vincent Janssen meeneemt en niet Brian Brobbey in je selectie hebt, die als het WK wordt gespeeld weer een halfjaar verder is en het gewoon erg goed doet in de Eredivisie... Dan snap ik daar echt helemaal niks van'', aldus Mike Verweij in de podcast Kick-off. 

Lees ook: Janssen laat duel Oranje sowieso schieten: "Bruiloft gaat door"

Wijnaldum
Het selecteren van Janssen was niet het enige besluit van Van Gaal dat de nodige tongen losmaakte. Ook het negeren van Georginio Wijnaldum is natuurlijk onderwerp van gesprek. Wijnaldum kwam vooralsnog 86 keer uit voor het Nederlands elftal, maar Van Gaal heeft besloten om hem vooralsnog niet op te roepen wegens zijn gebrek aan speeltijd bij Paris Saint-Germain. De oud-speler van onder meer Feyenoord en PSV trok afgelopen zomer transfervrij naar de Franse grootmacht, maar die keuze heeft niet goed uitgepakt. Waar Wijnaldum in en bij Liverpool onomstreden was, zit hij in Parijs vaker wel dan niet op de bank. 

Lees ook: Waarom Van Gaal vice-aanvoerder Wijnaldum passeert bij Oranje

Valentijn Driessen begrijpt er desondanks heel weinig van dat Van Gaal mogelijk geen beroep op hem gaat doen. ''Het is natuurlijk ook wel vreemd als je de verklaring hoort. Hij speelt nooit bij PSG. Maar als je de rest van de selectie afgaat, zie je veel meer jongens die weinig tot niets spelen en die zitten er wel gewoon bij'', zegt Driessen, wie de situatie rond Wijnaldum verdacht veel doet terugdenken aan het geval Wesley Sneijder in aanloop naar het WK van 2014 in Brazilië. Sneijder was tijdens het eindtoernooi een belangrijke pion in Oranje, maar daar had het in eerste instantie weinig van weg. ''Hij was aanvoerder, maar Van Gaal nam zijn band af en deed hem vervolgens een tijdje in de ban. Daar lijkt dit nu ook wel op.''

Waar Wijnaldum dus ontbreekt in de voorselectie, heeft Van Gaal wel een plekje ingeruimd voor Jordy Clasie en Guus Til. Beiden hebben weliswaar een goed seizoen achter de rug bij respectievelijk AZ en Feyenoord, maar volgens Driessen komen zij niet in de buurt van Wijnaldum. ''Met zijn staat van dienst kan ik het mij niet voorstellen dat het al helemaal einde verhaal is. Ik vind dat Van Gaal hem er juist bij moet nemen en vertrouwen moet geven zodat hij toch weer een paar wedstrijdjes kan spelen en misschien terug kan groeien naar een niveau waar hij het Nederlands elftal beter van maakt.'' Daar sluit Verwij zich bij aan. ''Waarom geef je hem die vier wedstrijden in juni niet zodat hij de kans heeft om zichzelf in de kijker te spelen? Ik vind het onbegrijpelijk en zelfs een beetje respectloos dat je Wijnaldum niet meeneemt.'' 

Reacties

Oranje

gerelateerd