Van Gaal verklaart wijzigingen in basiself: "Hij scoort ook altijd"

25 september 2022, 20:41   Bijgewerkt: 25 september 2022, 21:57

Louis van Gaal wilde in de Nations League-wedstrijden tegen Polen en België zijn ideale basiself voor het WK in Qatar aan het werk zien, maar wegens meerdere blessures moet de bondscoach noodgedwongen puzzelen. In de thuiswedstrijd tegen België kiest Van Gaal voor Marten de Roon en Vincent Janssen als vervangers van respectievelijk Frenkie de Jong en Memphis Depay, terwijl Davy Klaassen en Steven Berghuis eveneens aan de aftrap verschijnen.

Berghuis neemt vanavond de plek in van Teun Koopmeiners. De middenvelder van Atalanta maakte in de afgelopen weken een goede indruk in Italië en kreeg in en tegen Polen dan ook het vertrouwen van de bondscoach. De wedstrijd van Koopmeiners duurde echter niet langer dan twee minuten. Koopmeiners viel uit met een hersenschudding en is er tegen België helemaal niet bij. Berghuis viel afgelopen donderdag nog uitstekend in en begint vanavond dus in de basis. "Volgens mij heb ik op iedere positie twee spelers. Meestal zijn ze complementair aan elkaar, maar Berghuis en Koopmeiners zijn nagenoeg dezelfde types", zei Van Gaal voor de camera van de NOS.

Koopmeiners is niet de enige speler die het Nederlands elftal noodgedwongen voortijdig heeft moeten verlaten. Ook De Jong en Memphis zijn er niet meer bij. De Jong wordt vanavond vervangen door De Roon. "De Roon is een hele andere voetballer dan Frenkie, maar hij kan wel de druk naar voren organiseren", legt Van Gaal zijn keuze voor de Atalanta-middenvelder uit. De bondscoach had ook kunnen kiezen voor Ryan Gravenberch of Kenneth Taylor, maar hij is van mening dat een basisplaats voor een jonge speler op de 'belangrijkste plek van het elftal' te veel druk en verantwoordelijkheid met zich meebrengt. "Taylor kan wel invallen", aldus de bondscoach.

Klaassen

De basisplaats voor Janssen lag in de lijn der verwachting. Hij verzorgde in en tegen Polen als vervanger van Memphis nog de assist voor de 0-2 van Steven Bergwijn. Janssen en Bergwijn worden in hun rug gesteund door Klaassen. De Ajacied was in juni nog basisspeler bij Oranje, maar moest in en tegen Polen Cody Gakpo voor zich dulden. Van Gaal had echter al verklapt dat Klaassen zou gaan spelen tegen België. "Ik wil twee verschillende types op die positie zien. Gakpo is technisch, snel en kan iemand uitspelen. Klaassen loopt weg, zorgt voor balans op het middenveld en scoort ook altijd."

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen