'Gewisselde' Salah brengt Manchester City eerste nederlaag toe

16 oktober 2022, 19:23

Liverpool-aanvaller Mohamed Salah heeft de hoofdrol gegrepen in de absolute Premier League-kraker zondagavond tegen Manchester City. De buitenspeler zou een klein kwartier voor tijd worden gewisseld door manager Jürgen Klopp, maar vroeg aan zijn trainer of hij toch niet op het veld mocht blijven staan. Een minuut later maakte hij het enige doelpunt van de avond op Anfield: 1-0.

Daarmee heeft Salah – die even daarvoor een vergelijkebare kans overigens nog liet liggen – de hoofdrol opgeëist, die even daarvoor nog naar Phil Foden leek te gaan. De talentvolle middenvelder zette The Citizens na de pauze namelijk op voorsprong, maar de treffer werd afgekeurd na een overtreding van Erling Haaland. Even later liet de Noorse topschutter een enorme kans op het openingsdoelpunt zelf liggen.

Dat had ook te maken met het uitstekende optreden van Virgil van Dijk, die Haaland meermaals van het scoren afhield – zo ook tien minuten voor tijd. Door de overwinning van The Reds, bij wie Klopp vanwege commentaar op de grensrechter met rood van het veld werd gestuurd vlak voor tijd, heeft Manchester City de eerste officiële nederlaag van dit seizoen geleden. Voor Liverpool betekent de overwinning een stijging naar het linkerrijtje en eindelijk weer eens een opsteker in het tot dusver zo matige seizoen.

Leeds United – Arsenal 0-1

Voor de absolute kraker in de Premier League stond al vast dat Arsenal als koploper de speelronde zou besluiten, los van het puntverlies van de nummer twee van Engeland. The Gunners wonnen namelijk op bezoek bij Leeds United, al ging het op Elland Road niet eenvoudig. Tegen Luis Sinisterra en Pascal Struijk en consorten was het de in bloedvorm verkerende Bukayo Saka die het openingsdoelpunt maakte.

Maar in de tweede helft ontsnapte Arsenal tot driemaal toe aan de gelijkmaker: eerst werd een goal van Marsch Bamford afgekeurd vanwege een overtreding vlak daarvoor. Daarna faalde diezelfde spits vanaf de strafschopstip (naast) en diep in blessuretijd kreeg Leeds United nog een strafschop. Die werd, net als de daarvoor gegeven rode kaart van Gabriel, op advies van de VAR echter ongedaan gemaakt. Even daarvoor had invaller Crysencio Summerville ook nog een grote kans gemist, waardoor Arsenal met de minimale zege uitloopt op Manchester City.