AZ plaatst zich met zege en zorgt voor coëfficiëntenopsteker

27 oktober 2022, 20:40   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Met een 1-2 overwinning op Vaduz heeft AZ zich geplaatst voor de knock-outfase van de Conference League. Na een zeer zwakke eerste helft kwamen de Alkmaarders via Milos Kerkez vroeg in de tweede helft op 0-1. Invaller Myron van Brederode leek na een sterke fase van Vaduz de wedstrijd in Alkmaars voordeel te beslissen, maar Nicolas Hasler zorgde met een snelle 1-2 toch nog voor een spannende slotfase.

AZ lijkt het de laatste weken kwijt te zijn. Door twee nederlagen in de Eredivisie zijn de Alkmaarders gezakt van de eerste naar de vierde plaats. Daarnaast bleek Apollon Limassol afgelopen week te sterk in de Conference League. Met een overwinning tegen de Liechtensteinse laagvlieger FC Vaduz zou AZ zich niet alleen plaatsen voor de knock-outfase van het derde Europese toernooi, maar kon de ploeg daarnaast vertrouwen tanken en werken aan het Nederlandse coëfficiënt (+0,333 punt).

De eerste fase van de wedstrijd gaf echter weinig reden tot positiviteit. De Alkmaarse ploeg had zoals verwacht het grootste deel van het balbezit (70%), maar daarmee was ook alles gezegd. Door de hoge druk van de Liechtensteinse ploeg ging AZ veelvuldig de fout in en kwamen ze niet in hun spel. Het strafschopgebied werd maar nauwelijks bereikt: met een laag speltempo en weinig inspiratie bleef de gedisciplineerde tegenstander eenvoudig op de been. Jesper Karlsson liet zich veel uitzakken richting het middenveld om daar het spel te verdelen, maar ook hij kon niet de gewenste creativiteit brengen.

Naarmate de eerste helft vorderde begon FC Vaduz door het slordige spel van AZ steeds meer aan aanvallen te denken. Na enkele dreigende aanvallen was het uiteindelijk Donfack Fosso die voor de eerste kans van de wedstrijd te tekenen. Gelijk daarna leek Kerkez aan de andere kant de bevrijdende 0-1 voor de Alkmaarders te maken na een goede voorzet vanaf de rechterflank, maar hij beging daarbij een duwfout. AZ probeerde in deze fase te profiteren van de grotere ruimtes die er bij Vaduz vielen. Dit leverde slechts een enkele kans voor Jens Odgaard op, terwijl de nummer negen van het Zwitserse tweede niveau de gevaarlijkere ploeg bleek.

Na een waarschijnlijke donderspeech van Pascal Jansen kwam AZ met hernieuwde energie uit de kleedkamer. Het spel was nog steeds van een zeer twijfelachtig niveau, maar dat werd gecompenseerd met meer inzet. Uiteindelijk leidde dat al gauw tot de Alkmaarse openingstreffer van Kerkez. De Hongaarse back werd goed weggestuurd door Tijjani Reijnders en verschalkte vervolgens Benjamin Büchel in de korte hoek. Daarmee leek echter ook een deel van de goede intenties te verdwijnen, want Vaduz werd opnieuw de gevaarlijke ploeg. Tot tweemaal toe ging een Liechtensteinse kopbal rakelings naast het doel van de weifelende Hobie Verhulst, die echter wel goed optrad bij een bijna zekere gelijkmaker van Fosso.

Vervolgens kreeg ook AZ enkele kans om zo de wedstrijd in het slot te gooien. Uiteindelijk leek Myron van Brederode met zijn eerste balcontacten de wedstrijd te beslissen (zie onder). Hij werd goed weggestuurd door Jordy Clasie, kapte zijn directe tegenstander goed uit en schoot vervolgens keihard in de bovenhoek. Lang duurde het Alkmaarse feest echter niet. Een minuut later onderschepte Hasler een zeer matige breedtepass van Riechedly Bazoer, waarna hij het strafschopgebied bereikte en de bal goed binnenschoot. Dat was het startsein voor een spannende slotfase, waarin beide ploegen poogden om nog een keer tot scoren te komen. Het spel was echter te gehaast, waardoor 2-1 uiteindelijk de eindstand was.

Opstelling en  beoordelingen*

AZ: Hobie Verhulst 5,5; Milos Kerkez 5, Maxim Dekker 4,5, Sam Beukema ,54, Pantelis Hatzidiakos 4; Jordy Clasie 4,5, Dani de Wit 4,5, Tijjani Reijnders 4,5 (60. Riechedly Bazoer 3,5); Jesper Karlsson 4,5 (74. Myron van Brederode -), Jens Odgaard 4,5, Yukinari Sugawara 4.

Man of the match: Hobie Verhulst

*: Speler moet minimaal 20 minuten hebben gespeeld om in aanmerking te komen voor een beoordeling.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen