Op de stoel van Van Gaal: Bijlow en Gakpo mogen het gaan doen

19 november 2022, 10:15   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het WK in Qatar staat eindelijk voor de deur. Het Nederlands elftal neemt het in de groepsfase op tegen Senegal, Ecuador en Qatar. In de vooruitblik op het eindtoernooi delen alle redacteuren van FCUpdate.nl hun verwachtingen over het eindtoernooi. In deel VI blikt redacteur Bob van Dijk vooruit op het WK.

Ideale opstelling Oranje (5-3-2): Justin Bijlow; Denzel Dumfries, Jurriën Timber, Virgil van Dijk, Nathan Aké, Tyrell Malacia; Frenkie de Jong, Teun Koopmeiners, Steven Berghuis; Memphis Depay, Cody Gakpo.

Louis van Gaal kennende zal tot kort voor de aftrap van de openingswedstrijd tegen Senegal zijn opstelling geheim blijven. Normaal gesproken kan het 1-5-3-2-systeem van de ervaren oefenmeester zonder al te veel moeite worden ingevuld. Dit keer lijkt het op het eerste gezicht een stuk lastiger te zijn. Een aantal spelers heeft niet de beste maanden achter de rug, presteert matig in clubverband of moest een groot gedeelte van de eerste seizoenshelft overslaan vanwege een blessure. Toch zal Van Gaal ongetwijfeld een plan in zijn hoofd hebben.

Er was deze week logischerwijs veel te doen om de plek onder de lat. Jasper Cillessen leek lange tijd de eerste doelman te worden, maar kreeg verrassend genoeg geen uitnodiging. Hetzelfde geldt voor Mark Flekken. Justin Bijlow, Remko Pasveer en Andries Noppert zijn wel van de partij. Bijlow krijgt wat mij betreft de voorkeur onder de lat. Hij heeft zich de laatste weken laten gelden namens Feyenoord en is de man voor de toekomst. Pasveer deed het onlangs uitstekend in Oranje, maar maakte de afgelopen periode geen vlekkeloze indruk namens Ajax.

In de achterhoede heeft Van Gaal veel opties. Virgil van Dijk lijkt de enige speler die niet hoeft te twijfelen over zijn basisplaats. Hij kan naar mijn mening het beste worden bijgestaan door Jurriën Timber en Nathan Aké. Timber kende een lastige eerste seizoenshelft bij Ajax, maar heeft zich in het Nederlands elftal zeker bewezen. Datzelfde geldt voor Aké, die als linkspoot van waarde kan zijn in het hart van de defensie. Op de flanken kies ik voor Denzel Dumfries en Tyrell Malacia. De aanvallende kwaliteiten geven daarbij de doorslag.

De controlerende rol op het middenveld is voor Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners. Dat betekent dat er in eerste instantie geen plek is voor Daley Blind. Hij zal door zijn ervaring en het feit dat hij op meerdere plekken kan spelen ongetwijfeld alsnog van waarde zijn voor de ploeg van Van Gaal. Koopmeiners krijgt de voorkeur boven onder meer zijn ploeggenoot Marten de Roon. De ex-AZ'er maakte vrij geruisloos de overstap naar Atalanta en is daar uitgegroeid tot een belangrijke schakel in de Serie A. Dat mag hij nu in het Nederlands elftal gaan laten zien.

Van Gaal zal de afgelopen weken nauw contact hebben gehad met Memphis Depay. De topschutter van Oranje was geblesseerd, maar is op tijd hersteld om aan te treden in Qatar. Het lijkt er echter op dat hij nog niet zal starten tegen Senegal, al staat hij natuurlijk wel in de ideale opstelling. Steven Bergwijn moet even pas op de plaats maken. Hij is in de pikorde voorbijgestreefd door Cody Gakpo, die een uitstekend half jaar achter de rug heeft bij PSV. Bergwijn kan met onder meer Xavi Simons, Wout Weghorst, Vincent Janssen een Luuk de Jong een goed plan B vormen.

De nummer tien positie vormt binnen het Nederlands elftal al een tijdje een behoorlijk vraagteken. Georginio Wijnaldum had daar kunnen spelen, maar de routinier is helaas geblesseerd en ontbreekt op het WK. Natuurlijk is het ook mogelijk om met Gakpo als aanvallende middenvelder te spelen, zodat Bergwijn naar de voorhoede kan. Ik zie Gakpo echter liever in de aanval acteren. Steven Berghuis mag het als nummer tien laten zien. Hij toont bij Ajax aan multi-inzetbaar te zijn en heeft de kwaliteiten om de aanval op een goede wijze te bedienen.

Natuurlijk zijn veel ogen bij Oranje gericht op Memphis. Het is te hopen dat hij snel wedstrijdfit is om ons land bij de hand te nemen op het WK. Met de aanvaller van FC Barcelona hebben we meteen de cruciale speler en topscorer van Oranje te pakken. Memphis heeft het niet altijd even gemakkelijk in het Camp Nou, maar is op interlandgebied altijd een bepalende factor. Daarnaast mogen we ook veel verwachten van zijn ploeggenoot Frenkie de Jong, die zich bij Barcelona knap heeft teruggeknokt. Tijd om in Qatar ook zijn stempel te gaan drukken.

Voorspelling Oranje: Naar mijn mening is het lastig om voor dit WK een absolute favoriet aan te wijzen. Ik ben er dus ook van overtuigd dat Oranje ver kan komen in Qatar. De groepsfase en achtste finales moeten zonder problemen worden overleefd. Daarna wordt het een ander verhaal als er echte toplanden om de hoek komen kijken. Nederland heeft echter al laten zien ook in de rol van underdog goed uit de voeten te kunnen. Het halen van de halve finale gaat dan ook lukken, maar daar zal het toernooi eindigen voor Oranje. De strijd om plek drie rest dan nog.

Voorspelling WK: Zoals ik hierboven al zei, is het niet eenvoudig om aan te wijzen wie er met de bokaal naar huis gaat. Als ik dan toch een gok moet wagen, verwacht ik dat Frankrijk de titel weet te prolongeren. Bondscoach Didier Deschamps mist de nodige sterspelers, maar kan nog steeds een fantastisch elftal op de been brengen. Natuurlijk wordt er dan vooral gekeken naar Karim Benzema, de meest recente winnaar van de Ballon d'Or. Hij heeft een geweldig jaar achter de rug bij Real Madrid en zal die goede vorm graag willen voortzetten op het WK.

Winnaar: Frankrijk

Grootste tegenvaller: Argentinië

Topscorer: Karim Benzema

Grootste verrassing groepsfase: Zuid-Korea

Dark horse: Servië

[photo,146317,left,]

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen