KNVB krabbelt toch terug: géén OneLove-band door sanctie FIFA

21 november 2022, 10:25

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk zal de openingswedstrijd op het Qatar toch spelen zónder de veelbesproken OneLove-aanvoerdersband. De KNVB en het Nederlands elftal hoopten met deze band een positieve boodschap uitdragen, maar zijn op de dag van de wedstrijd gewaarschuwd door de FIFA. De voetbalbond kondigde aan dat aanvoerders die de band dragen, bij de start van de wedstrijd direct een gele kaart zullen krijgen. 

De KNVB liet in een persbericht weten dat de FIFA met die sanctie dreigde. 'Wij staan voor de OneLove-boodschap en blijven die uitdragen, maar onze eerste prioriteit op het WK is de wedstrijden winnen. Dan wil je niet dat de aanvoerder de wedstrijd begint met een gele kaart. Daarom hebben we met pijn in ons hart als UEFA-werkgroep, KNVB en als team moeten besluiten om af te zien van ons plan.'

Binnen die UEFA-werkgroep waren er meerdere landen die de OneLove-boodschap tijdens het WK wilde uitdragen, als statement voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Naast Nederland ging het om Engeland, Wales, België, Zwitserland, Duitsland en Denemarken. Zij hebben de FIFA gevraagd om de OneLove-band te omarmen, maar kregen op de dag van de eerste wedstrijd van Nederland (en Engeland en Wales) te horen dat de internationale voetbalbond daar niet in mee wilde. 

Boete 

Eerder probeerde de FIFA de OneLove-actie al tegen te houden - en daarmee het omstreden gastland Qatar tegemoet te komen - door een alternatieve band voor te stellen. Toen hield de KNVB voet bij stuk en kondigde het aan dat het een eventuele boete voor lief zou nemen. Een gele kaart voor de aanvoerder is echter een ander verhaal, zo blijkt nu uit het persbericht van de bond. 

Lees ook: 'Spelers met OneLove-band krijgen gele kaart in Qatar'

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

Manchester City - Real Madrid: Win 100 keer je inzet als Manchester City wint!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

kalklijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

heb dit al eerder gezegd; als je als organisatie politiek en sport gescheiden wil houden dan moet je ook geen landen uitsluiten van deelname aan een toernooi.!!!!!

Marovan22
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Gelukkig, die onzin hoort niet bij voetbal Kom op.......voeballuuuuh!!!

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Qatar bestraffen voor alle wandaden ho maar. Maar ze zijn wel stoer genoeg om een goed gebaar met een kaart te bestraffen. Grote jongens bij de FIFA hoor.

Rechtsbekaf
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Zo is dat........nu voetballen !

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen