Louis van Gaal-Index: wedstrijdplan tot in perfectie uitgevoerd

3 december 2022, 18:10   Bijgewerkt: 4 december 2022, 13:19

Louis van Gaal heeft met het Nederlands elftal weer de kwartfinale van het WK behaald. In zijn laatste kunstje als bondscoach is het voetballend nog steeds niet altijd even indrukwekkend wat 'zijn' Oranje laat zien, maar heeft de ervaren oefenmeester wel weer een effectief strijdplan in elkaar gezet tegen de Verenigde Staten. FCUpdate.nl maakt de balans op over de rol van de oefenmeester tijdens de 3-1 zege in de achtste finale.

Het was grote delen van de wedstrijd niet sprankelend en in de rust waren de analisten dan ook erg negatief over het voetbal van Oranje, maar de doelpunten waren van een hoog niveau. Aan de openingstreffer van Memphis Depay gingen welgeteld twintig succesvolle passes vooraf in een rap tempo, waarmee Oranje liet zien het voetballen niet te zijn verleerd. Het grootste verschil zat hem in de achtste finale echter in de rol van de veelbesproken 'wingbacks'.

Denzel Dumfries liet vanavond eindelijk zien waarom het systeem van Van Gaal effectief kan zijn. De man van het EK 2020 had in de hele groepsfase nog geen kans gecreëerd voor Oranje, maar liet zaterdagavond zien waarom Van Gaal zijn systeem heeft aangepast aan de back-posities. Met twee uitstekende assists zagen we hoe goed Dumfries kan zijn als hij in de loop wordt aangespeeld, en toen Nederland bij een 2-1 stand echt even met de rug tegen de muur stond, zorgde hij zelf voor de beslissende treffer.

Ook Daley Blind heeft de critici zaterdagmiddag enigszins de mond gesnoerd. Hoewel de fel bekritiseerde Ajacied verdedigend een probleem blijft vormen van Van Gaal, blijft hij de voorkeur krijgen boven zijn concurrenten. Met een goede goal en een bekeken assist liet Blind zien waarom Van Gaal zijn voetballende vermogen in de basis wilt zien. Verdedigend zal de bondscoach echter meer zekerheid in moeten bouwen, want een speler als Lionel Messi of Kylian Mbappé zal je aan de zijkanten niet dezelfde ruimte kunnen geven.

Op het middenveld is er voor Van Gaal echter nog steeds voldoende stof tot nadenken. Noch Marten de Roon, noch Davy Klaassen speelde een sterke eerste helft, waardoor Oranje in balbezit weinig creëerde. Dit leidde tot ongenoegen bij Van Gaal, die daarom beide spelers van het veld haalde. Het blijft bovendien een probleem voor Van Gaal dat wanneer Frenkie de Jong een mindere wedstrijd speelt, er erg weinig voetballend vermogen over blijft op het middenveld. 

Wissels niet doorslaggevend

De wissels van Van Gaal maakten tegen de Verenigde Staten niet het verschil. Xavi Simons heeft in zijn debuut voor het Nederlands elftal niet zijn PSV-vorm kunnen laten zien. Het 19-jarige toptalent oogde nerveus en haalde meerdere keren het tempo uit de aanval met zijn onzorgvuldige passes. Ook Teun Koopmeijers heeft nog niet kunnen laten zien dat hij een basisplaats in Oranje verdient en verdiende met een spijkerharde overtreding bovendien een gele kaart. Steven Bergwijn heeft zijn vorm van Ajax wél meegenomen naar Oranje, maar dit komt Van Gaal niet ten goede.

Vizier op de volgende tegenstander

Nu de kwartfinale is bereikt zal Van Gaal naar alle waarschijnlijkheid vasthouden aan de ingebouwde zekerheid. Want hoewel de doelpunten tegen de Verenigde Staten van hoog niveau waren, oogde Nederland kwetsbaar in de omschakeling. Tegen tegenstanders van een hoger kaliber zal er daarom het een en ander voor nodig zijn om verdedigend een stabielere prestatie neer te zetten. Voorlopig zal de kritiek op het voetbal van Oranje Van Gaal echter koud laten, want met het behalen de kwartfinale laat hij zien van Oranje weer een geduchte kandidaat te hebben gemaakt. 

Lees ook: Oranje op Rapport: Dumfries grote uitblinker

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

Real - Bayern: Pak 100x je inzet als beide teams scoren!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Folcwijn
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Nog Marten de Roon, nog Davy Klaassen...... zullen we daar 2x noch van maken?

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen