KNVB corrigeert al na halve dag fout van Joey Kooij

12 januari 2023, 12:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

SC Cambuur kan zondag in de degradatiekraker tegen FC Emmen toch een beroep doen op João Virgínia. De KNVB heeft de rode kaart die de doelman woensdag kreeg van scheidsrechter Joey Kooij razendsnel geseponeerd.

Virgínia werd in de blessuretijd van de bekerwedstrijd tegen De Treffers (0-1) van het veld gestuurd. De keeper was bij een alles-of-niets-corner mee naar voren gekomen en probeerde de bal met zijn voet in het doel te werken. In plaats daarvan raakte Virgínia met zijn voet de handen van De Treffers-doelman Niels Kornelis, die de bal klemvast had.

Van een stevige overtreding leek geen sprake, ondanks dat er nog een klein opstootje in het strafschopgebied ontstond. Kooij vond de actie van Virgínia desalniettemin een rode kaart waard. Cambuur moest de wedstrijd daardoor met tien man voortzetten. Omdat de Leeuwarders al waren uitgewisseld, trok rechtsback Doke Schmidt voor de resterende minuten de keepershandschoenen aan.

De KNVB heeft geoordeeld dat Kooij een fout heeft gemaakt en Virgínia niet van het veld had moeten worden gestuurd. De rode kaart is dan ook geseponeerd. Het betekent één probleem minder voor Cambuur, dat zich in zwaar weer bevindt.