Vijf conclusies na de knappe zege van Feyenoord op Ajax

Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

Aangeboden door

19 maart 2023 – Feyenoord heeft een mokerslag uitgedeeld aan Ajax in de titelstrijd. In een heerlijke wedstrijd, een tactisch schaakspel en een spannende ontmoeting trokken de Rotterdammers na een gigantische kans uiteindelijk aan het langste eind in de Johan Cruijff Arena. FCUpdate.nl maakt de balans op na het duel aan de hand van vijf conclusies. 

Vijf conclusies na de knappe zege van Feyenoord op Ajax

Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

1. Bassey aan de bal onvoldoende
Calvin Bassey is verdedigend ijzersterk. Snel, sterk en een geweldige tackle. John Heitinga heeft de Nigeriaan niet voor niets in ere hersteld in het elftal, maar aan de bal heeft hij hem nog niet dusdanig kunnen verbeteren, dat hij iets toevoegt aan Ajax. Sterker nog: Slot had zijn mannen duidelijk de opdracht gegeven om hem vrij te laten. Zijn passes kwamen niet aan. Aan het einde van de eerste helft tikte hij de bal met zijn standbeen weg voor zijn schietende voet. De supporters waren al snel klaar met Bassey, aan de bal en toen werd hij ook nog even als linksback gebruikt. Een forse onvoldoende voor Bassey aan de bal en dat hadden de Rotterdammse scouts goed gezien.

Lees ook: Vink wijst met beschuldigende vinger tijdens Klassieker: "Het is raar, het kán niet" 

2. Makkelie liet de wedstrijd in leven
Had Quilindschy Hartman een tweede gele en dus rode kaart moeten krijgen? De linksback hield Mohammed Kudus tegen met zijn been in een gevaarlijke counter. Makkelie gaf hem de laatste waarschuwing in plaats van een vroege rode kaart. Alle analisten waren het er over eens: dit had een tweede gele en dus rode kaart moeten zijn. "Maar Makkelie redt de wedstrijd en houdt Hartman de hand boven het hoofd", vond Radio 1-analist Andries Jonker. "Dit is absoluut een rode kaart." Trainer Slot wist genoeg en haalde de linkspoot al vroeg naar de kant. Maar ook de coach kon eigenlijk niet anders. En wat te denken van de mogelijke tweede gele kaart die Oussama Idrissi had kunnen krijgen: ook daar ontsnapte Feyenoord aan een rode prent. 

Lees ookWoedende Hartman razendsnel gewisseld tegen Ajax: 'Denkt Makkelie dat we in De Kuip spelen?'

3. Feyenoord is simpelweg niet te kloppen
Op donderdag 27 oktober verloor Feyenoord in de Europa League het uitduel met Sturm Graz in Oostenrijk met 1-0. Sindsdien bleef de ploeg van Arne Slot twintig duels ongeslagen in alle competities. Zondag voegden de Rotterdammers in de Johan Cruijff Arena de 21ste wedstrijd zonder nederlaag toe aan die indrukwekkende reeks. Na de vroege voorsprong van Feyenoord kantelde De Klassieker zondag in Amsterdams voordeel. Met de 2-1 voorsprong die Ajax halverwege mee de kleedkamer in nam, leek de serie in gevaar gaan komen, maar zoals zo vaak dit seizoen rechtte Feyenoord opnieuw de rug. Sebastian Szymanski maakte kort na rust de gelijkmaker en er kwam een zege en voorsprong van zes punten op Ajax. Nu Feyenoord de horde in Amsterdam met succes heeft genomen, rest de vraag welke tegenstander de Stadionclub in de resterende acht competitiewedstrijden van de eerste landstitel sinds 2017 af gaat houden.

4. Feyenoord onder Slot breed genoeg
Wie de selecties van Feyenoord en Ajax naast elkaar legt, komt tot de conclusie dat de Amsterdammers veel meer opties hebben in de breedte. Logisch: Ajax kon heel veel geld meer uitgeven de laatste jaren. Maar onder Slot is Feyenoord in de breedte goed genoeg. Marcos Lopez moest plots invallen en scoorde een meer dan ruime voldoende. Timon Wellenreuther bleek met een topredding een uitstekende vervanger voor Justin Bijlow. Gezien de vele comebacks van Feyenoord dit seizoen is de conclusie dat de selectie breed genoeg is, een terechte. Ook met de blessures van Quinten Timber, Patrick Walemark en Bijlow kan Feyenoord op drie fronten meestrijden, invallers inbrengen die iets veranderen en dat is ontzettend knap. Dat was voor het seizoen maar door weinigen voorspeld. 

5. Feyenoord wordt kampioen
Door de overwinning in de Johan Cruijff Arena staat Feyenoord zes punten los aan kop van de Eredivisie. Dat zou, gezien de blakende vorm van de ploeg van Arne Slot, voldoende moeten zijn om de landstitel dit seizoen op te gaan eisen. Vooral een blik op het resterende programma van de Rotterdammers zal trainer Arne Slot een goed gevoel moeten bezorgen. In de laatste acht wedstrijden is stadgenoot Sparta de hoogstgeklasseerde tegenstander die Feyenoord nog treft. Na de interlandbreak komt de huidige nummer vijf van de ranglijst op 2 april op bezoek in De Kuip. Verder treft Feyenoord met FC Utrecht slechts één andere ploeg die momenteel in het linkerrijtje bivakkeert. De weg lijkt dan ook open te liggen voor een groot feest op de Coolsingel.

Lees ookDatabureaus: kans op kampioenschap Feyenoord stijgt gigantisch na Klassieker

 • Senegal - Nederland, actie Adv

  Claim tot 5 keer een €10,00 freebet bij Jacks.nl

  Maak een account bij Jacks.nl en krijg bij je eerste storting 5 freebets van €10,00.

  Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

 • Reacties

  Ajax

  gerelateerd