AZ moeizaam naar drie punten en Europees record

29 november 2007, 22:30   Bijgewerkt: 30 november 2007, 00:57

AZ heeft een plaatsje in de recordboeken van de UEFA bemachtigd. De Noord-Hollanders wonnen donderdag met 1-0 van het Griekse Larissa en bleven hierdoor voor de 32ste Europese thuiswedstrijd op rij zonder nederlaag. Hiermee hebben de Alkmaarders het record van Ipswich Town, dat 31 opeenvolgende Europese thuisduels ongeslagen bleef, uit de boeken gevoetbald. Moussa Dembele maakte in een zeer matige wedstrijd in de slotfase het winnende doelpunt.

Het is niet niks, voor een internationaal toch bescheiden club als AZ: liefst 31 thuiswedstrijden op rij bleef de club tot donderdag in Europees verband ongeslagen, een prestatie die eerder alleen het Engelse Ipswich Town neerzette. En wat de prestatie nog bijzonderder maakt, is dat deze reeks voor AZ begon bij de allereerste Europese wedstrijd in de clubhistorie, in 1977 tegen Red Boys Differdange. Met andere woorden: AZ verloor in Europees verband nog nooit een thuiswedstrijd.

Giorgos Fotakisen Barry Opdam

Giorgos Fotakisen Barry Opdam

Toch stond tegen Larissa natuurlijk niet alleen dit record op het spel. Veel belangrijker was de situatie in de groep. In Groep A van de UEFA Cup is Larissa duidelijk de zwakste broeder en AZ kon het zich eigenlijk niet veroorloven om punten te morsen tegen deze ploeg, die in Alkmaar bovendien vedette en topscorer Ibrahima Bakayoko moest missen.

Puntenverlies tegen Larissa zou betekenen dat AZ in de laatste twee duels tegen Nürnberg en Everton vier punten zou moeten halen, om zeker te zijn van een plek bij de laatste 32 van het toernooi. Bij een zege op Larissa daarentegen, zou de weg naar de volgende ronde direct volledig open liggen. Dan is het zelfs mogelijk dat één puntje uit de laatste twee duels voldoende is om een plek in de volgende ronde veilig te stellen.

Ilias Kotsios, Graziano Pelle en Nikos Dabizas.

Ilias Kotsios, Graziano Pelle en Nikos Dabizas.

Hierdoor speelde AZ een soort 4-5-1, dat overigens ook uit viel te leggen als 4-3-2-1, met Cziommer en Medunjanin als aanvallende middenvelders achter spits Dembele. AZ speelde eerder dit seizoen onder meer uit bij NAC Breda in dit systeem, een wedstrijd die destijds met 2-3 gewonnen werd. Maar tegen Larissa bleven doelpunten lang uit. Sterker nog, AZ slaagde er amper in om echte kansen af te dwingen tegen de huidige nummer elf van de Griekse competitie.

Simon Cziomer en Nikos Dabizas.

Simon Cziomer en Nikos Dabizas.

Ook met de imposant ogende Romero tussen de palen was het vlees noch vis, was AZ liet zien. De ploeg had wel meer balbezit, maar deed daar heel weinig mee. Na rust waren de beste kansen aanvankelijk zelfs voor de bezoekers uit Griekenland, die een aantal keer in kansrijke positie het doel van Romero onder vuur mochten nemen. Pas toen Van Gaal met Julian Jenner en Graziano Pelle in de slotfase twee verse aanvallers het veld in gestuurd had, slaagde AZ er in om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Jenner ging op links voorbij zijn tegenstander, waarna de bal voor de voeten van Demy de Zeeuw terecht kwam. Zijn schot werd nog van de doellijn gehaald, maar op de rebound van Moussa Dembele hadden de dappere Grieken geen antwoord meer.

Gretar Steinsson.

Gretar Steinsson.

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

KNVB Bekerfinale: voorspel de winnaar en pak 100 keer je inzet!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen