Voorzitter van Barça-fanclub heeft ook een Ajax-hart

5 november 2014, 12:20   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Hij is, naar eigen zeggen, een 'Cruijffiaan tot en met' en heeft net zoals de legendarische nummer veertien twee clubs in zijn hart gesloten: Ajax en FC Barcelona. Van Ajax was Peter Goedbloed van 1997 tot 1999 voorzitter van de supportersvereniging, daarna kreeg hij eenzelfde functie bij een zelf opgerichte Nederlandse fanclub van FC Barcelona. Woensdag staat zijn twee grote liefdes weer tegenover elkaar, in de ArenA.

Wie het kantoor van Peter Goedbloed binnenloopt, kan er niet omheen. De muren van de ruimte waar hij gasten ontvangt, hangen vol met foto's en schilderijen van Ajax en FC Barcelona. De grootste is van Johan Cruijff en ook een schilderij van Lionel Messi heeft een prominente plek gekregen. Verder hangen er foto's waarop Goedbloed zelf te zien is, als voorzitter van de supportersvereniging van Ajax, samen met een speler. Hij gaf Danny Blind een herinnering ter ere van zijn 500ste wedstrijd en zette Patrick Kluivert, Marc Overmars, Frank de Boer en Winston Bogarde in het zonnetje omdat ze net een transfer naar een andere club gemaakt hadden.

Twee jaar was Goedbloed voorzitter van de SVA, de supportersvereniging van Ajax. Hij vertrok vanwege een, naar eigen zeggen, verschil van inzicht over de uitvoering van het beleid en richtte zich daarna op zijn andere liefde: FC Barcelona. Op een andere muur in dezelfde ruimte hangen foto's van onder meer Phillip Cocu, Frank de Boer, Frank Rijkaard en Patrick Kluivert die als spelers van de Catalaanse club poseren met het officiële magazine van de Fan Club Barcelona, zoals de Nederlandse fanclub van Goedbloed heet, in de hand.

De fanclub van Barça die Goedbloed oprichtte, groeide als kool. "Binnen no-time hadden we zevenhonderd à negenhonderd leden. We maakten vanaf het begin een eigen magazine, waarin we Barça-fans in Nederland in de eigen taal konden informeren. Vergeet niet, in 1999 waren er nog geen talloze websites waarop informatie te vinden was." De fanclub werd als officiële 'penya' in de armen gesloten door FC Barcelona en lange tijd was de Nederlandse 'penya' de grootste officiële fanclub die de club wereldwijd had. Ook nu heeft de club nog 1.050 leden. Twee keer per jaar komen de leden ergens in het land bijeen, om samen de Clásico tussen Barça en aartsrivaal Real Madrid te kijken. Ook eind oktober nog, ditmaal in het Rat Verlegh Stadion van NAC Breda.

Schelden en schreeuwen

Schakel tussen de twee liefdes

Cruijff

Cruijff

cruijff

cruijff

Tot die goede lichting doorbreekt, moet Ajax geduldig zijn en hopen op een incidentele stunt. Bijvoorbeeld woensdag, tegen Barça. Goedbloed zit dan, zoals altijd, op de tribune van de ArenA. Met gemengde gevoelens, maar toch vooral in de hoop dat Ajax wint. "Cruijff zal ook moeite hebben om te kiezen tussen zijn twee liefdes. Maar voor mij geldt, wat waarschijnlijk ook voor hem geldt: de eerste liefde telt nu even net iets meer."

Door: Roland Mather

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

Pak 100x je inzet als PSV minimaal 2 keer scoort tegen Heerenveen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen