Zege verbloemt problemen bij Heerenveen

23 september 2005, 22:16

Zonder groots te voetballen heeft SC Heerenveen eindelijk weer eens drie punten gepakt. In het thuisduel tegen NEC worstelde de ploeg van Gertjan Verbeek ruim een uur lang met zichzelf en met de tegenstander, maar zorgde Pranjic er met een prachtige treffer voor dat de drie punten alsnog in Friesland bleven.

Na drie competitienederlagen op rij stond Heerenveen tegen NEC voor de taak om haar geschonden blazoen weer enigszins op te poetsen. De Nijmeegse ploeg leek aanvankelijk het perfecte slachtoffer voor de Friezen. Al na een minuut mocht Paul Bosvelt spits Georgios Samaras wegsturen, die de bal vervolgens knap over doelman Babos heen lobte: 1-0. Een droomstart voor de thuisploeg en het Friese publiek ging er eens goed voor zitten. Dit beloofde immers veel voor het vervolg van de wedstrijd.

Het publiek in het Abe Lenstra Stadion kwam echter bedrogen uit. Het doelpunt was voor Heerenveen het sein om zich massaal terug te trekken op eigen helft en NEC het spel te laten maken. De logica van die tactiek leek ver te zoeken, want de kracht van Heerenveen ligt met spelers als Yildirim, Samaras en Pranjic duidelijk voorin. De ploeg van Gertjan Verbeek leek met haar defensieve instelling de problemen over zich af te roepen en dat bleek ook het geval.

In de tweede helft slaagde Heerenveen er enigszins in om de controle over de wedstrijd te krijgen, maar de verdediging van NEC gaf aanvankelijk geen krimp. Rechtsbuiten Yildirim slaagde er amper in om een bal goed te raken, terwijl ook invaller Arnold Bruggink en routinier Paul Bosvelt geen goede wedstrijd speelden. Uiteindelijk was het Danijel Pranjic die Heerenveen verloste. De Serviër besloot op 25 meter van het doel eens uit te halen en zag de bal tot zijn eigen verbazing prachtig achter Babos in het doel verdwijnen.

Na deze treffer was de wedstrijd gespeeld, zeker toen arbiter Haverkort om dubieuze redenen NEC-verdediger Olsson met rood naar de kant stuurde. Samaras kreeg nog een prima kans op de 3-1, maar faalde in de afronding. In de slotminuut kwam Heerenveen vervolgens nog goed weg, toen Vandenbussche een schot van Wisgerhof knap tot een corner wist te verwerken.

Door deze drie punten zijn de ergste zorgen bij Heerenveen weliswaar even weg, maar het spel van zijn ploeg moet trainer Verbeek nog altijd zorgen baren. Zeker met het oog op het UEFA Cup-treffen met Banik Ostrava heeft de oefenmeester een bijzonder wankele basis om op verder te gaan.