Drogba: Exotische laatbloeier

Ger
25 oktober 2005, 14:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. De komende twee maanden zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Didier Drogba, de 27-jarige aanvaller van Chelsea.

Drogba, geboren in Abidjan in Ivoorkust, immigreert op zijn vijfde naar Frankrijk. Hij speelt voor een handvol kleine clubs, voordat hij in 1998 de kans krijgt om professional te worden bij Le Mans. Hoewel Drogba geen goaltjesdief blijkt, heeft trainer Marc Westerloppe het volste vertrouwen in de aanvaller. Nadat de clubleiding Westerloppe ontslaat en Thierry Goudet aanstelt als diens vervanger, zijn de dagen van Drogba bij Le Mans geteld.

Guincamp, dat al eerder interesse had getoond in de Ivoriaan, ruikt zijn kans en contracteert Drogba halverwege het seizoen 2001-2002. Bij zijn nieuwe club weet de aanvaller het net moeiteloos te vinden. In het seizoen 2002-2003 scoort Drogba zeventien keer in 34 wedstrijden. Door zijn goede prestaties ontvangt hij voor het eerst een uitnodiging om een interland af te werken met Ivoorkust.

Inmiddels hengelen ook verschillende clubteams naar de diensten van Drogba, waaronder FC Porto van trainer José Mourinho. De aanvaller kiest echter voor Marseille, dat bijna vijf miljoen euro voor hem betaald. In dienst van de club uit de Zuid-Franse kustplaats, draait Drogba een uitstekend seizoen. Hij maakt achttien doelpunten in de competitie en is in Europese wedstrijden liefst elf keer trefzeker. Marseille bereikt dat jaar de finale van de UEFA Cup, waarin Valencia met 2-0 te sterk blijkt.

In zijn eerste jaar bij Chelsea pakt Drogba direct prijzen. De Londense club wordt voor het eerst sinds 1955 weer kampioen van Engeland. Ook legt Chelsea beslag op de League Cup, door in de finale met 3-2 te winnen van Liverpool. Drogba is in die wedstrijd trefzeker. In de halve finale van de Champions League neemt Liverpool revanche. Dankzij een omstreden goal van Luis Garcia gaat Liverpool naar de finale, die uiteindelijk spectaculair wordt gewonnen.

Drogba zal volgende zomer ook in actie komen op het WK in Duitsland. Voor het eerst in de historie plaatste Ivoorkust zich onlangs voor het toernooi. In de beslissende kwalificatiewedstrijd won Ivoorkust met 3-1 van Soedan. Drogba scoorde één van de doelpunten.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen