Trefzekere Anastasiou schenkt Ajax drie punten

Ger
18 oktober 2005, 22:42

Yannis Anastasiou bleek goud waard voor Ajax in het Champions League-duel tegen FC Thun. Dankzij twee treffers van de Griek wonnen de Amsterdammers na een jaar weer eens een wedstrijd in de Europese topklasse. Door de drie punten is Ajax opgeklommen naar de tweede plek in Groep B.

Met Anastasiou als centrumspits begon Ajax voortvarend tegen de Zwitserse tegenstander. De Amsterdammers creëerden in het eerste kwartier een handvol kansen, maar net als tegen Heracles afgelopen zaterdag, verzuimde de ploeg te scoren. Nigel de Jong stuitte van dichtbij op doelman Eldin Jakupovic en ook Anastasiou verkwanselde in de achtste minuut een grote kans. Uit een prima voorzet van Hatem Trabelsi kopte de Griek naast het doel.

Juist in de fase waarin Ajax het overwicht verloren leek te zijn, scoorde Anastasiou uit het niets. De Griek werkte een steekpass van Steven Pienaar knap in het doel. De openingsgoal gaf Ajax het broodnodige zelfvertrouwen, al kwam het elftal van Danny Blind vlak voor rust nog goed weg. Maarten Stekelenburg moest handelend optreden na een vervaarlijke volley van Lustrinelli.

Na de 2-0 maakte FC Thun zich geen illusies meer. De bezoekers lieten het initiatief aan Ajax en kwamen er zelf slechts sporadisch uit. De Amsterdammers hadden daardoor de mogelijkheid om aan het doelsaldo te werken, maar het net werd niet meer gevonden. Anastasiou had nog een derde treffer op zijn schoen, maar vlak voor Jakupovic schoot hij een voorzet van Mauro Rosales over de lat.