Ballack: Technisch begaafde middenvelder

Ger
26 november 2005, 23:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Michael Ballack, de 29-jarige middenvelder van Bayern München.

Ballack, geboren in het Duitse Görlitz, is veertien jaar als hij ontdekt wordt door Chemnitzer FC. In het seizoen 1995-1996 maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van de club uit de tweede Bundesliga. Tijdens zijn tweede seizoen valt hij op door tien keer te scoren in 34 wedstrijden. In de zomer van 1997 tekent Ballack een contract bij FC Kaiserslautern, waarmee hij de overstap maakt naar het hoogste niveau in Duitsland.

Bij de ploeg van trainer Otto Rehhagel is de middenvelder twee seizoenen actief. Ballack ontwikkelt zich goed en Bayer Leverkusen trekt hem in 1999 aan voor een transfersom van circa vijf miljoen euro. Samen met spelers als Bernd Schneider, Zé Roberto en Yildiray Bastürk stuwt hij de club tot grote hoogten. Vooral zijn derde seizoen bij Leverkusen is gedenkwaardig; de club finisht op de tweede plaats in de Bundesliga en bereikt verrassend de finale van de Champions League. In de eindstrijd is Real Madrid met 1-2 te sterk. 

Na een moeilijk tweede seizoen presteert de middenvelder weer uitstekend tijdens zijn derde jaargang in München. In 27 competitiewedstrijden weet hij dertien treffers te produceren. Bayern wint opnieuw de landstitel en de Duitse Beker. De nieuwe trainer Felix Magath is lovend over Ballack. Volgens hem is de begaafde middenvelder de absolute spil van zijn elftal. 

Lange tijd was de verwachting dat Ballack komende zomer naar Manchester United zou overstappen. Afgelopen week liet manager Alex Ferguson echter weten dat de club niet op de Duitser zit te wachten. "Hij is weliswaar een geweldige speler, maar qua stijl te verlijken met Paul Scholes en Wayne Rooney. We hebben een aantal andere spelers op het oog. Na het vertrek van Roy Keane is een defensieve middenvelder onze eerste prioriteit", aldus Ferguson. 

Voor het nationale elftal maakt Ballack zijn debuut in 1999 tegen Schotland (0-1 verlies). Met Duitsland komt hij uit op het WK in 2002, waar het team tegen alle verwachtingen in de finale bereikt. Brazilië wint het toernooi echter door de Duitsers met 2-0 opzij te zetten. Op zijn twee EK's heeft Ballack geen indruk kunnen maken. Zowel in 2000 als in 2004 reikt de ploeg niet verder dan de groepsfase. Ballack is inmiddels aanvoerder van die Mannschaft.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen