Essien: Constante factor op jonge leeftijd

Ger
30 november 2005, 23:45

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt aan Ronaldinho, Frank Lampard of Samuel Eto'o. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de voetballers voorstellen die deel uitmaakten van de totaallijst van 30 spelers. Vandaag Michael Essien, de 22-jarige middenvelder van Chelsea.

Essien, geboren in de Ghanese hoofdplaats Accra, begint zijn loopbaan bij Liberty Professionals, een lokale club. In de zomer van 1999 vertrekt hij naar Frankrijk om te spelen bij SC Bastia. Na enige tijd krijgt de Ghanees een vaste positie op het middenveld en wordt hij al snel vergeleken met Patrick Vieira. In het seizoen 2002-2003 weet hij met Bastia het toernooi om de UEFA Cup te bereiken.

Michael Essien

Michael Essien

Na titels in 2001 en 2002 weet de Franse ploeg ook met Essien twee keer kampioen van Frankrijk te worden (2003 en 2004). De middenvelder is daarnaast voor het eerst actief in de Champions League. Hij weet zich uitstekend staande te houden op het Europese topniveau. Lyon en Essien krijgen vele complimenten over hun spel, maar de ploeg weet niet tot een finale door te dringen. 

Chelsea wil Essien in de zomer van 2005 naar Londen halen, maar Lyon ligt lange tijd dwars. Zo laat Jean-Michel Aulas, de voorzitter van de Franse club, weten: "Engeland heeft de Olympische Spelen binnengehaald, maar dat zal Chelsea niet met Essien lukken. Hij is en blijft een speler van Lyon. We zullen Michael een nieuw contract voorleggen, waarmee hij er financieel fors op vooruit gaat. Chelsea is een gesloten boek."

Half augustus gaat Olympique Lyon alsnog overstag en Essien zet zijn handtekening onder een vijfjarige verbintenis bij Chelsea. De Engelse landskampioen neemt de middenvelder voor een bedrag van 38 miljoen euro over. "Ik weet ongeveer wel wat ik waard ben, maar 38 miljoen is echt overdreven", is de reactie van de Ghanees. "Maar goed, voetbal is een keiharde business."

Essien is volgend jaar met zijn land actief op het WK in Duitsland. Enkele weken geleden pakte Ghana de eindzege in de kwalificatiegroep door een royale zege op de Kaapverdische Eilanden (4-0). Ghana maakt samen met Angola, Togo en Ivoorkust zijn debuut op het eindtoernooi om de wereldtitel.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen