Henry: Elegante topspits

Ger
28 november 2005, 17:50

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Thierry Henry, de 28-jarige aanvaller van Arsenal.

Henry, geboren in het Franse Ulis, begint zijn professionele voetbalcarrière bij AS Monaco. Bij de club uit het vorstendom maakt hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens het seizoen 1994-1995. Henry wordt consequent opgesteld als vleugelspits en scoort in vierenhalf jaar voor AS Monaco twintig doelpunten. In 1997 legt hij met zijn club beslag op het landskampioenschap. 

Halverwege het seizoen 1998-1999 weet Juventus de aanvaller over te nemen van AS Monaco. De snelle en talentvolle jongeling wordt een grote toekomst bij de Italiaanse ploeg toegedicht. Het verblijf van Henry in Turijn loopt echter uit op een teleurstelling. Hij kan zijn draai niet vinden en komt in zestien wedstrijden tot slechts drie doelpunten. Al na een half jaar verlaat hij de Oude Dame voor Arsenal, dat een transfersom van 17 miljoen euro naar Italië overmaakt. 

Arsenal - Norwich City , 02-04-2005 , Thierry Henry in duel met Jason Shackell en Graham Stewart

Arsenal - Norwich City , 02-04-2005 , Thierry Henry in duel met Jason Shackell en Graham Stewart

Mede dankzij de scoringsdrift van Henry wint Arsenal in 2002 en 2004 de landstitel. De club is met de Franse aanvaller maar liefst drie keer de beste in het toernooi om de FA Cup (2002, 2003 en 2005). Waar Arsenal in eigen land vaak excelleert, heeft het in Europees verband grote moeite om tot aansprekende successen te komen. The Gunners beginnen ieder seizoen vol ambitie aan de Champions League, maar liggen er doorgaans al in een vroeg stadium uit. 

In dienst van het Franse nationale elftal boekt Henry, die in 1997 debuteert tegen Zuid-Afrika, direct grote successen. Met Les Blues pakt de aanvaller de wereldtitel in 1998. Brazilië is in de finale duidelijk niet opgewassen tegen het gastland: 3-0. Twee jaar later legt Frankrijk beslag op de titel van het EK. De finale tegen Italië wordt door een goal van David Trezeguet in de verlenging beslist: 2-1. 

Na 2000 breekt er een mindere periode aan voor Henry en het Franse team. Op het WK in 2002 struikelt de titelverdediger al in de groepsfase. In een poule met Denemarken, Senegal en Uruguay weten de Fransen slechts een schamel punt te behalen. Een doelpunt weet de ploeg in drie wedstrijden niet te scoren. Op het EK in 2004 gaat Frankrijk in de kwartfinale met 1-0 onderuit tegen de latere toernooiwinnaar Griekenland.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen