Robinho: Braziliaans wonderkind

Ger
22 november 2005, 14:48

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Robinho, de 21-jarige aanvaller van Real Madrid.

Robinho, geboren als Robson de Souza in het Braziliaanse São Vicente, is een talent uit de jeugdopleiding van Santos. In 2002 maakt hij zijn debuut voor het eerste elftal van de Braziliaanse club. Mede dankzij zijn kwaliteiten wint Santos de landstitel. Tijdens zijn tweede seizoen bereikt de club de finale van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse equivalent van de Champions League. Die wedstrijd gaat echter verloren tegen Boca Juniors. Het jaar daarop scoort Robinho liefst 21 goals en wint Santos weer het landskampioenschap. 

Op 6 november 2004 breekt een verschrikkelijke periode aan voor de aanvaller. Tijdens een familiebarbecue wordt Marina Souza da Silva, de moeder van Robinho, door twee gemaskerde mannen ontvoerd. Na veertig dagen weet de politie haar te bevrijden. Bij de 43-jarige vrouw worden geen andere mensen aangetroffen. Tijdens de ontvoeringszaak komt Robinho niet in actie voor Santos. 

De ontvoering van zijn moeder treft hem zo hard dat hij besluit om zo spoedig mogelijk zijn vaderland te verlaten om in Europa een 'normaal' leven op te bouwen. Over belangstelling heeft Robinho niet te klagen; hij staat in de belangstelling van een flink aantal clubs, waaronder Real Madrid, Benfica en PSV. Begin 2005 is duidelijk dat de Koninklijke de beste papieren heeft om Robinho over te nemen. Santos stribbelt echter tegen omdat het zijn sterspeler niet wil laten gaan. Robinho is verbolgen over de houding van zijn club en legt zelfs enige tijd de training neer. Na zes maanden moeizaam onderhandelen vertrekt het Braziliaanse wonderkind alsnog naar Real Madrid. 

Robinho tekent bij de Spaanse topclub een contract voor vijf jaar. Santos ontvangt voor de jongeling een transfersom van circa 26 miljoen euro. Achteraf blijkt dat Pelé een belangrijke hand heeft gehad in de veelbesproken transfer. "Als levenslange adviseur van Santos, heb ik mijn mening gegeven", aldus de legendarische oud-voetballer. "Ik wist dat deze kwestie bij de FIFA zou komen te liggen, de club niet had gewonnen. Dus hebben ze geluisterd naar mijn mening."

Robinho

Robinho

Het eerste optreden van Robinho voor Brazilië is in 2003 tijdens de Gold Cup voor de Onder 23 ploeg. Het team bereikt de finale van het toernooi, waarin verloren wordt van Mexico (1-0). Robinho weet daarna snel de stap te maken naar het 'grote' Brazilië. Afgelopen zomer wint hij met zijn land de strijd om de Confederations Cup. In de finale rekenen de Goddelijke Kanaries op overtuigende wijze af met Argentinië (4-1). Robinho scoort twee doelpunten tijdens het toernooi.

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

It's showtime! Zet minimaal €10 in en krijg 5 freebets van €10 cadeau!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen