Rooney: Spits van de toekomst

Ger
24 november 2005, 20:30

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Wayne Rooney, de 20-jarige aanvaller van Manchester United.

Rooney, geboren in het Engelse Liverpool, staat bekend als een van de grootste talenten in de Premier League. De jonge aanvaller doorloopt de jeugdopleiding van Everton en maakt in het seizoen 2002-2003 voor het eerst deel uit van de A-selectie. Op 1 oktober 2002 wordt Rooney de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis van Everton. Op een leeftijd van zestien jaar en 322 dagen is hij twee keer trefzeker in de League Cup-wedstrijd tegen Wrexham (3-0). Daarmee is het 65 jaar oude record van de legendarische Tommy Lawton uit de boeken. 

In het Premier League-duel tegen Arsenal op 19 oktober 2002 pakt Rooney weer een record. Met een fantastische uithaal van bijna dertig meter scoort hij de winnende treffer (2-1) en wordt daarmee de jongste doelpuntenmaker sinds de start van het Premiership in 1992. Rooney neemt het record over van Michael Owen, die zeventien jaar en 144 dagen oud was toen hij zijn eerste goal in de Engelse competitie scoorde. 

Nadat Rooney zijn tweede seizoen bij Everton heeft afgewerkt, mag hij met het nationale team mee naar het EK in Portugal. Rooney speelt een sterk toernooi en plaatst zichzelf in de schijnwerpers door een aantal prachtige doelpunten. Verschillende clubs staan in de rij om hem binnen te halen. Vlak voor het verstrijken van de transferperiode komt een transfer naar Manchester United rond. De Red Devils betalen circa 37 miljoen euro voor de aanvaller. 

Rooney is een dankbaar onderwerp voor de Engelse tabloids. De roddelbladen hoeven er eigenlijk weinig voor te doen, want de aanvaller bedient ze regelmatig op hun wenken. Zo dook hij meerdere keren op tijdens vechtpartijen in pubs, raakte hij betrokken bij een auto-ongeluk en heeft hij gebruik gemaakt van de diensten van een escortdame. Onder de vleugels van Alex Ferguson is de jongeling inmiddels een stuk rustiger geworden. 

Voor het nationale team speelt Rooney in februari 2003 zijn eerste interland. Hij wordt de jongste debutant ooit bij Engeland met een leeftijd van zeventien jaar en 111 dagen. Een aantal maanden later is hij tegen Macedonië de jongste doelpuntenmaker in de geschiedenis voor de Engelsen. Op het EK in 2004 komt hij uitstekend voor de dag. Rooney scoort tweemaal tegen zowel Zwitserland en Kroatië. In de verloren kwartfinale tegen gastland Portugal valt de aanvaller geblesseerd uit.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen