Van Nistelrooy: Hardwerkende goalgetter

Ger
16 november 2005, 17:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Ruud van Nistelrooy, de 29-jarige aanvaller van Manchester United.

Van Nistelrooy is geboren in het Brabantse Oss maar groeit op in Geffen. Hij begint met voetballen bij de plaatselijke amateurclub Nooit Gedacht. Na enige tijd wil de aanvaller op een beter niveau spelen en kiest hij voor het hoger aangeschreven Margriet. Via die club kan hij de stap maken naar het betaalde voetbal. Op zeventienjarige leeftijd debuteert Van Nistelrooy in het eerste elftal van FC Den Bosch. Na vier seizoenen tekent hij bij SC Heerenveen. Bij de Friese club presteert hij uitstekend; Van Nistelrooy scoort dertien keer in 31 wedstrijden.

Zijn goede spel wekt de belangstelling van PSV. In de zomer van 1998 weet de Eindhovense club Van Nistelrooy te contracteren voor een transferbedrag van bijna 6,5 miljoen euro. Terug in Brabant groeit de aanvaller naar een topniveau. Van Nistelrooy maakt in zijn eerste seizoen voor PSV liefst 31 competitietreffers. Ook de volgende jaargang scoort hij aan de lopende band. Van Nistelrooy wordt al gauw één van de meest begeerde spitsen van Europa. Verschillende topclubs tonen interesse in hem, waarvan Manchester United het meest concreet is.

Op 7 maart 2000 breekt voor Van Nistelrooy een zwarte periode aan. Tijdens een oefenduel tegen het Deense Silkeborg IF scheurt hij de mediale band van zijn rechterknie af. Van Nistelrooy werkt hard aan zijn herstel als hij op 28 april tijdens een oefening opnieuw door zijn knie gaat. Hij blijkt zijn rechterkruisband te hebben afgescheurd en is maandenlang uitgeschakeld. De aanvaller kan een transfer naar Manchester United vergeten en moet daarnaast het Europees Kampioenschap aan zich voorbij laten gaan.

Een jaar na zijn eerste blessure tegen Silkeborg maakt Van Nistelrooy zijn rentree voor PSV. Na enkele wedstrijden wakkert de interesse van Manchester United weer aan. Eind april is de transfer definitief: Van Nistelrooy vertrekt naar Engeland. De Red Devils leggen 28 miljoen euro voor de aanvaller op tafel. Hij verlaat Eindhoven met twee landstitels (2000 en 2001) en twee Johan Cruijff Schalen (1999 en 2001).

In 1998 maakt de aanvaller tegen Duitsland zijn debuut voor het Nederlands elftal. Na zijn zware blessure keert Van Nistelrooy sterk terug en groeit hij uit tot de vaste aanvalsleider van Oranje. De ploeg weet zich niet te kwalificeren voor het WK in 2002, waardoor het EK in 2004 het eerste grote toernooi voor Van Nistelrooy wordt. In Portugal weet hij vier keer te scoren. Ook in de kwalificatiecyclus voor het WK in 2006 is Van Nistelrooy een belangrijke schakel.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen