Zidane: Geniale grootmeester

Ger
14 november 2005, 20:00

Op 19 december wordt in Zürich de trofee voor FIFA Wereldvoetballer van het Jaar uitgereikt. Tot die tijd zal FCUpdate.nl om de dag één van de 30 genomineerde spelers voorstellen. Vandaag Zinedine Zidane, de 33-jarige middenvelder van Real Madrid.

Zidane, geboren in het Franse Marseille, weet op zijn zestiende een scout van AS Cannes te overtuigen van zijn voetbalkwaliteiten. Een jaar later maakt hij zijn debuut in het eerste elftal van de club aan de Côte d'Azur. Na vier seizoenen acht de middenvelder zichzelf rijp genoeg om over te stappen naar een grotere ploeg. Hij kiest voor Bordeaux, ondanks interesse van Olympique Marseille.

Bij Bordeaux weet Zidane zich onmiddellijk in de basis te spelen. Hij komt in zijn eerste seizoen tot 35 competitieduels, waarin hij tien keer scoort. In zijn vierde seizoen maakt Zidane bij Bordeaux het grootste succes mee. De club bereikt de finale van de UEFA Cup, die echter verloren gaat tegen Bayern München. Verschillende Europese topclubs azen inmiddels op de Fransman. Uiteindelijk weet Juventus de begeerde middenvelder te strikken.

Tijdens zijn periode bij Juventus ontwikkelt Zidane zich tot één van de beste spelers ter wereld. Met de Fransman als spil in het elftal vult de Italiaanse ploeg de prijzenkast flink aan. Juventus legt beslag op twee landstitels (1997 en 1998), een Italiaanse Supercup (1997), een Europese Supercup (1996) en een Wereldbeker (1996). Ook staat de club twee keer in de finale van de Champions League, maar daarin blijken Borsussia Dortmund (1997) en Real Madrid (1998) te sterk.

In de zomer van 2001 stapt Zidane over naar Real Madrid, dat een transfersom van circa 70 miljoen euro overmaakt. Tijdens zijn eerste seizoen bij de Spanjaarden wint hij eindelijk een Europees bekertoernooi. De Koninklijke pakt de titel in de Champions League, na een 2-1 overwinning op Bayer Leverkusen. Zidane is met een schitterende volley verantwoordelijk voor de winnende goal. Bij Real wint de middenvelder tevens een landstitel (2003), een Europese Supercup (2002) en een Wereldbeker (2002).

Zidane verschaft zichzelf eeuwige roem door Frankrijk in 1998 de wereldtitel te bezorgen. In de met 3-0 gewonnen finale tegen Brazilië neemt de middenvelder de eerste twee doelpunten voor zijn rekening. In 2000 blinkt Zidane opnieuw uit als de Franse ploeg ten koste van Italië het Europees Kampioenschap wint. Na een slecht WK in 2002 en een matig optreden tijdens het EK in 2004, neemt hij afscheid van de Franse ploeg. Onlangs heeft Zidane echter besloten om zich weer beschikbaar te stellen voor Frankrijk.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Claim nu tot €100 bonus!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen