Wissel De Jong was met oog op strafschoppen

12 juli 2010, 02:32   Bijgewerkt: 12 juli 2010, 02:42

Veel mensen in Soccer City keken verbaasd op toen bondscoach Bert van Marwijk in de verlenging Nigel de Jong van het veld haalde en verving door Rafael van der Vaart. Nederland stond op dat moment onder druk en leek een type-De Jong wel te kunnen gebruiken, maar Van Marwijk koos voor de technische Van der Vaart.

Afgesproken werk, vertelde De Jong na afloop aan FCUpdate.nl. "Ik wist dat de trainer me in een eventuele verlenging zou wisselen, met het oog op strafschoppen. Rafael zou er dan inkomen." Een opmerkelijke uitleg, zeker omdat er op het moment van de wissel nog twintig minuten te spelen waren en Van der Vaart er ongelukkig uitzag bij de winnende goal van Iniesta. "Of het anders gegaan was als ik nog in het veld gestaan had? Ach, dat weet je nooit", toont De Jong zich diplomatiek.

Op het moment dat De Jong er uit ging, in de 99ste minuut, stond het nog 0-0. In die fase was het voor Oranje pompen of verzuipen. "We hebben keihard geknokt om er een strafschoppenserie uit te slepen, omdat we er van overtuigd waren dat Maarten er dan één of twee zou pakken. Het is een heel enerverende, spijkerharde wedstrijd geweest. We kunnen met opgeheven hoofd vertrekken en hebben historie geschreven, maar het is heel zuur dat we deze finale verloren hebben."

Spijkerhard was de wedstrijd zeker, vooral in de eerste helft. De Jong, Van Bommel en de andere Oranje-internationals grossierden in forse overtredingen. "Het is een finale. Je wil ten koste van alles winnen. Zoiets mag dan", vindt De Jong.

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

It's showtime! Wed €5 en scoor €50 euro aan free bets!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen