Ballon d'Or-meter: dit zijn de favorieten voor de prestigieuze prijs

7 mei 2022, 18:30   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Dit seizoen wordt de Ballon d'Or voor het eerst niet na een kalenderjaar, maar na een seizoen uitgereikt. Veel zal daarin afhankelijk zijn van hoe de titelstrijd in de topcompetities wordt beslist en wie de Champions League-bokaal op zijn naam schrijft. Wie zouden de favorieten zijn als de prijs nú zou worden uitgereikt? FCUpdate.nl heeft een top zes samengesteld, kijkend naar de individuele- en teamprestaties. Een tipje van de sluier: Cristiano Ronaldo en Lionel Messi vallen buiten de boot.

6. Kylian Mbappé (kampioen Frankrijk, betrokken bij 58 goals)

De Fransman had minstens een top drie-klassering verdiend als hij met zijn club eindelijk de Champions League-vloek had weten te doorbreken. De achtste finale van de Champions League was echter het eindstation voor Paris Saint-Germain, dat werd geëlimineerd door Real Madrid. Desondanks overlegt de 23-jarige aanvaller dit seizoen maniakale cijfers bij PSG, dat zich wel wist te kronen tot Frans landskampioen. In 32 Ligue 1-wedstrijden was Mbappé goed voor 24 treffers en 16 assists. Met de Champions League en het bekertoernooi erbij was de pijlsnelle buitenspeler dit seizoen betrokken bij liefst 58 goals.

5. Robert Lewandowski (kampioen Duitsland, 49 treffers in alle competities)

4. Kevin De Bruyne (absolute ster bij machtig Manchester City)

Pep Guardiola heeft de laatste jaren een indrukwekkende groep supersterren bij elkaar verzameld, maar één speler steekt daar nog met kop en schouders bovenuit. Kevin De Bruyne liet in het Champions League-tweeluik met Real Madrid nog zien tot de allerbeste spelers ter wereld te behoren. Met zijn ploeg is hij drie overwinningen verwijderd van de Engelse landstitel, alweer zijn vierde in vijf jaar tijd. De Bruyne was topfavoriet geweest als hij de halve finale van de Champions League had overleefd, maar daar stak Real een stokje voor. Hoewel De Bruyne dit seizoen niet altijd okselfris was, drukte hij een gigantische stempel op het soms oogstrelende spel van zijn ploeg.

3. Virgil van Dijk (op koers voor historische quadruple)

Het is weinig spelers gegeven: vier clubprijzen in één seizoen veroveren. Liverpool is echter nog altijd in de race voor de Engelse landstitel, FA Cup en Champions League. De EFL Cup werd na een bloedstollende penaltyreeks tegen Chelsea al veroverd. Niet geheel toevallig is Liverpool oppermachtig nu Virgil van Dijk weer de leider van de defensie is. De aanvoerder van het Nederlands elftal is sinds begin dit seizoen terug van een zware knieblessure en is misschien wel de allerbeste verdediger ter wereld. Michael Owen ging afgelopen week zelfs nog een stapje verder. "Hij is de beste verdediger ooit", zei hij bij BT Sports.

Bekijk hier: het resterende programma in de Premier League

2. Mohamed Salah (topscorer Premier League en sterkhouder Liverpool)

22 treffers, 13 assists. In de ijzersterke Premier League is er dit seizoen niemand die de Egyptische superster kan bijbenen. Salah staat op het punt om zich voor de derde keer in zijn loopbaan tot topscorer van de Engelse competitie te kronen. Daarmee houdt hij zijn ploeg in de race voor de hierboven genoemde quadruple. Het zou zijn pijn van het seizoen 2017/18, toen hij naast de individuele prijs greep na een waanzinnig seizoen, enigszins verzachten. "Destijds scoorde ik veertig keer, maar wonnen we als team geen prijzen. Dit seizoen heb ik veel gescoord en hebben we al een prijs binnen", constateerde Salah in gesprek met Sky Sports. "Als we de titel en Champions League winnen, ben ik heel benieuwd voor die de Ballon d'Or is."

1. Karim Benzema (topscorer La Liga en Champions League, Spaans kampioen)

Volgens de meeste kenners de absolute topfavoriet voor de prestigieuze eretitel. Ontsnapt uit de jarenlange schaduw van zijn oude sterploeggenoot Cristiano Ronaldo toont Karim Benzema de laatste jaren aan tot de absolute elite te behoren. Dat onderstreepte hij dit Champions League-seizoen, door hoogstpersoonlijk Paris Saint-Germain, Chelsea én Manchester City uit het miljardenbal te kegelen. Liverpool moet in de finale het volgende slachtoffer worden van de topscorer van de Champions League (15 goals, red.). De eerste hoofdprijs is in ieder geval al binnen voor Benzema: dankzij de 34-jarige Fransman veroverde Real Madrid afgelopen weekend al de Spaanse titel. Daar had de Frans-Algerijnse spits met zijn 26 goals en 11 assists een aanzienlijk aandeel in.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen