Hoe Nederland vanavond goede coëfficiënten-zaken kan doen

6 oktober 2022, 13:37   Bijgewerkt: 6 oktober 2022, 15:51

Door het gelijkspel tussen Benfica en Paris Saint-Germain van woensdagavond hebben Frankrijk (vijfde) en Portugal (zevende) gisteren allebei 0,167 punt kunnen bijschrijven in het Europese coëfficiëntenbal. Olympique Marseille speelde dinsdag al in de Champions League, het won van Sporting Lissabon en was daarmee goed voor 0,333 punt. Nederlandse clubs kwamen woensdag niet in actie, maar zagen daardoor de voorsprong van de Fransen wel iets oplopen naar 1,931 punt. De Nederlandse voorsprong op de Portugezen bedraagt aan de andere kant nu nog 1,351 punt. We kijken naar het programma van de Fransen en Portugezen, en hoe Nederland vanavond goede zaken zou kunnen doen.

Een overwinning van Feyenoord, PSV of AZ zou Nederland vanavond 0,4 punt opleveren. In totaal zou er vandaag dus theoretisch 1,2 punt op te halen zijn. Voor Frankrijk en Portugal is per wedstrijd een iets lager aantal te behalen. Dat komt omdat beide landen dit seizoen zes deelnemers mochten uitvaardigen aan de verschillende Europese toernooien, tegenover vijf voor Nederland. Het aantal punten dat een overwinning oplevert is twee, dat wordt vervolgens gedeeld door het aantal deelnemende teams van het land in kwestie. Een Franse of Portugese overwinning levert derhalve 0,333 punt op.

Frankrijk wordt in de Europa League vanavond vertegenwoordigd door AS Monaco, Rennes en FC Nantes. De Monegasken ontvangen het Turkse Trabzonspor, Rennes krijgt Dynamo Kiev op bezoek en Nantes speelt een uitwedstrijd bij het SC Freiburg van Mark Flekken. Namens Portugal is alleen SC Braga actief in de groepsfase van het tweede Europese toernooi. Dat neemt het vanavond op tegen het Belgische Union St. Gilloise. Een niveau lager, in de Conference League, weet Frankrijk zich vertegenwoordigd door OCG Nice , dat het in Tsjechië mag opnemen tegen 1. FC Slovácko. Portugal is al twee van de zes clubs in Europa kwijtgeraakt in de voorrondes, maar heeft dit seizoen met Benfica, FC Porto en Sporting Club de Portugal drie deelnemers aan de Champions League. In de groepsfase van de Conference League worden de Portugezen echter niet vertegenwoordigd.

Uitlopen op Portugal

Nederland kan in de ideale situatie dus 1,2 punt pakken vanavond. Feyenoord, PSV en AZ zullen hun wedstrijden dan alledrie moeten winnen. Portugal heeft met Braga maar één ijzer in het vuur vanavond. Als ook die ploeg wint loopt Nederland vanavond 0,867 punt uit op de naaste belager, en bedraagt de voorsprong weer 2,218 punt.

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen