Heerenveen is de gelukkigste en duwt Volendam dieper in moeras

23 oktober 2022, 22:22

In een wedstrijd met twee gezichten heeft sc Heerenveen zondagavond in de slotfase toegeslagen in Volendam. De formatie van Kees van Wonderen had het moeilijk met FC Volendam, maar pakte door twee goals in de slotfase van het duel toch de volle buit: 1-3. Een harde klap voor Volendam, dat zeker in het eerste bedrijf goed voor de dag kwam.

Over het algemeen krijgt Heerenveen, mede door de speelwijze van Kees van Wonderen, weinig doelpunten tegen. In de openingsfase van het duel mocht het daar zondagavond echter een engeltje voor bedanken. FC Volendam schoot uit de startblokken en drong de bezoekers uit Friesland direct terug. Op wonderbaarlijke manieren bleef een treffer echter uit. Het houtwerk stond een fantastische poging van Benaissa Benamar in de weg, terwijl Mats Köhlert ternauwernood een bal voor de doellijn wist weg te halen. Een goal hing in de lucht en viel na twintig minuten spelen ook.

Robert Mühren schoot van dichtbij binnen na een scherp aangesneden vrije trap, waardoor de thuisploeg op voorsprong leek te komen. Echter stak d VAR hier een stokje voor. Op het moment van spelen stond Mühren nét met zijn schouder buitenspel, waardoor er een streep ging door de treffer van de ervaren Volendammer. Een tegenvaller voor de ploeg van Wim Jonk, gezien de goede start van de wedstrijd. Het werd echter nog erger voor de promovendus, dat als donderslag bij heldere hemel na 25 minuten spelen op achterstand kwam. Een voorzet van Thom Haye kwam toevallig bij Sydney van Hooijdonk terecht, die doelman Filip Stankovic kansloos liet met zijn kopbal: 0-1.

Ook deze goal werd wegens een vermeende overtreding op Daryl van Mieghem én buitenspel uitvoerig onder de loep genomen door de VAR van dienst, maar deze bleef tot onvrede van de FC Volendam-supporters wél staan. Vlak voor rust kreeg de thuisploeg echter wel loon naar werken. Robert Mühren schoot opnieuw uit een vrije trap binnen en kon ditmaal wel juichen.

Het was een prima eerste helft van de thuisploeg, terwijl Heerenveen zeer matig voor de dag kwam. Daarom wisselde trainer Kees van Wonderen in de rust ook van systeem en voerde hij twee wissels door. Met het vertrouwde 4-3-3 systeem hoopte hij dat zijn ploeg het initiatief op het veld over zou nemen van de thuisploeg. De bovenliggende partij werd Heerenveen niet, maar het duel was wel meer in evenwicht. In tegenstelling tot het eerste bedrijf waren er weinig kansen, terwijl het niveau op het veld ook steeds slechter werd. Evenals het weer, want het onweer sloeg toe in het vissersdorp waardoor scheidsrechter Edwin van de Graaf genoodzaakt was de wedstrijd stil te leggen.

Na een pauze van 25 minuten ging de bal weer rollen in het vissersdorp, waarna het niveau er niet beter op werd. Beide ploegen waren zeer slordig aan de bal, waardoor er ook weinig goed uitgespeelde kansen ontstonden in het KRAS Stadion. Het leek af te stevenen op een gelijkspel,maar in de slotfase bracht Mats Köhlert daar verandering in.

De Duitse buitenspeler van Heerenveen maakte er met een uitstekend schot 1-2 van, waarna Amin Sarr het duel in het slot gooide. De Zweedse aanvaller pikte ook nog zijn doelpuntje mee en liet de oranjehemden van FC Volendam aangeslagen achter. Ondanks de goede eerste helft en de grote kansen staat de formatie van Wim Jonk na negentig minuten spelen met nul punten.

Opstellingen en beoordelingen*

FC Volendam: Filip Stankovic 6,5, Derry John Murkin 6, Damon Mirani 5, Xavier Mbuyamba 5,5, Ibrahim El Kadiri 5 (78. Jordi Blom -), Carel Eiting 6, Benaissa Benamar 6,5 (70. Brian Plat -), Walid Ould Chikh 5,5 (62. Imran Nazih 5), Gaetano Oristanio 5,5 (62. Bilal Ould Chikh 6,5), Robert Mühren 6,5 , Daryl van Mieghem 6 (78. Lequincio Zeefuik -)

SC Heerenveen: Andries Noppert 6,5, Milan van Ewijk 5, Sven van Beek 6, Syb van Ottele 5,5 (46. Anas Tahiri 6), Pawel Bochniewicz 6, Mats Köhlert 7,5, Tibor Halilovic 5,5 (A6. Rami Al Hajj 6,5), Thom Haye 6, Simon Olsson 5 (90. Hussein Ali -), Amin Sarr 5,5 (90. Rami Kaib -), Sydney van Hooijdonk 6,5

Man of the match: Mats Köhlert