Grote vraagtekens bij AZ-aanstelling scheidsrechter Kooij

28 oktober 2022, 18:36   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

AZ neemt het aanstaande zondag in eigen huis op tegen provinciegenoot FC Volendam. De KNVB heeft Joey Kooij (30) als scheidsrechter aangesteld voor het duel, wat tot verbazing bij zijn collega-arbiters heeft geleid. Dat schrijft De Telegraaf vandaag.

Kooij is in het dagelijks leven namelijk werkzaam bij het bedrijf Elfi, dat als sponsor op de achterkant van het shirt van de Alkmaarders staat. Volgens een aantal van zijn collega's brengt dat hem zondag in een lastig parket. 'In hun ogen kan Kooij het bij een dubieus geval in de slotfase nooit goed doen', schrijft de krant. 'Valt de beslissing in het voordeel van de Alkmaarders uit, dan bestaat de kans dat het wordt uitgelegd als belangenverstrengeling. En andersom bestaat de kans op compensatiegedrag.'

De krant schrijft dat voormalig scheidsrechter Jaap Uilenberg om een vergelijkbare reden nooit duels van Ajax floot. Hij was namelijk werkzaam bij ABN Amro, de bank die jarenlang hoofdsponsor van de Amsterdammers was. Toch heeft de huidige scheidsrechtersbaas in Zeist, Dick van Egmond, geen problemen met de situatie waarin hij Kooij plaatst. 'De KNVB houdt aan dat scheidsrechters geen wedstrijden mogen fluiten van de club uit hun woonplaats, als zij familiebanden hebben met spelers/trainers van desbetreffende club of als zij zelf aangeven dat ze een bepaalde club niet willen fluiten', laat de bond in een schriftelijke reactie aan de krant weten.

Zwager

Voor Kooij was de aanstelling een primeur. In het verleden mocht hij volgens bovenstaande regels de fluit niet hanteren in Alkmaar omdat hij de zwager is van Calvin Stengs. Die verliet AZ echter ruim een jaar geleden om zijn loopbaan voort te zetten in Frankrijk bij OCG Nice. Na een matig debuutseizoen in de Ligue 1 wordt hij momenteel verhuurd aan het Antwerp FC van trainer Mark van Bommel.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen