Verbijstering over tweede helft Ajax: "Leek wel bewuste sabotage"

14 november 2022, 08:05

Rafael van der Vaart is zich rot geschrokken van het optreden van Ajax in de tweede helft van het uitduel met FC Emmen. De Amsterdammers stonden na 45 minuten voetballen met 1-3 voor, maar deden in de tweede helft alles fout en mochten uiteindelijk van geluk spreken dat het in 3-3 eindigde. Van der Vaart kreeg sterk het vermoeden dat de Ajax-spelers de tweede helft bewust hebben laten lopen.

Ajax verloor vorige week met 1-2 van PSV en speelde een paar dagen met 2-2 gelijk tegen Vitesse. De Amsterdammers hadden in de uitwedstrijd tegen FC Emmen dus het een en ander recht te zetten. Ze kwamen weliswaar vroeg op achterstand, maar door doelpunten van Kenneth Taylor en Steven Bergwijn gingen ze alsnog rusten met een comfortabele voorsprong. Niets aan de hand, zou je denken. In de tweede helft zakte de ploeg van Alfred Schreuder echter niet voor het eerst dit seizoen volledig door het ijs. "Ik denk dat sommige spelers de tweede helft bewust gesaboteerd hebben", zei Van der Vaart zondagavond aan tafel bij Studio Voetbal.

"Daar leek het althans op toen ik zat te kijken", vervolgt de voormalig voetballer. Van der Vaart heeft vooral met verbazing zitten kijken naar de invalbeurt van Daley Blind. De linkspoot begon voor de vierde wedstrijd op rij op de bank, maar kwam bij aanvang van de tweede helft als vervanger van Calvin Bassey binnen de lijnen. "Blind viel in, maar ik zag bij hem een blik in de ogen dat ik dacht: die is zó boos. Die loopt geen seconde meer voor Schreuder. We weten allemaal zijn kwaliteiten, ik heb helemaal niks tegen die jongen. Maar ik zag iets in zijn ogen, dat ik dacht: zo…"

Ibrahim Afellay, die eveneens te gast was bij Studio Voetbal, werd gevraagd of hij dezelfde mening deelt. "Ik geloof niet dat spelers expres een wedstrijd slecht willen spelen. Maar ik begrijp het punt dat Rafael wil maken. Als je naar Blind keek, leek het bijna op werkweigering. Hij deed de meest vreemde dingen. Zelfs aan de bal maakte hij zoveel verkeerde keuzes."

Lees ook: Van Hanegem weet niet wat hij ziet bij Ajax: 'Wat een armoede'

Nieuwe trainer?

Door het dramatische slot van de eerste seizoenshelft is het nog maar de vraag of Schreuder na de winterstop nog trainer is van Ajax. De oefenmeester zelf zegt niet te vrezen voor zijn baan, maar Van der Vaart vraagt zich af of Schreuder de huidige situatie nog kan ombuigen. "Het is bijna niet meer te lijmen. Dat vind ik heel erg jammer, omdat ik denk dat hij echt wel een goede trainer is. Maar als je ze ziet spelen… Ze willen niet meer voor hem werken. Maar dan denk ik: neem je verantwoordelijkheid, geef alles voor de club. Ik had met Ronald Koeman ook niet de allerbeste relatie toen ik nog jong was. Dat lag voornamelijk aan mezelf. Maar als ik op het veld stond, gaf ik wel alles."

Jeroen Stekelenburg zou het 'heel gek' vinden als de clubleiding van Ajax besluit om Schreuder op straat te zetten. "Volgens mij is hij een prima trainer. Hij heeft een hele nieuwe selectie gekregen deze zomer. Ze staan geen zestiende. Ja, ze hebben heel slecht gepresteerd in Europa, maar Napoli bleek achteraf wel een ontzettend goede ploeg te zijn. Of ik verbeteringen heb gezien in het afgelopen halfjaar? Nee, maar er is wel een beetje sprake van paniek. Die persconferentie van laatst was al een eerste teken dat het niet goed gaat."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Gusa
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Hij is de ploeg gewoon kwijt geraakt door zijn wissels en het constant kapot maken van zelfvertrouwen van spelers. Je weet als speler gewoon helemaal niet waar je aan toe bent bij Schreuder. Daarnaast lees ik elke keer dat hij een goede trainer zou zijn, maar waar heeft hij dat als hoofdtrainer bewezen? Bij Ajax zijn na een half jaar amper vaste looplijnen, koppeltjes en ideeën te herkennen.

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen