Waarom AZ optimaal kan profiteren van de timing van het WK

16 november 2022, 10:05

AZ gaat na de overwinning op PSV van afgelopen zondag (0-1) met een uitstekend gevoel de winterstop in. Hoewel het seizoen tot dusver enorm wisselvallig is verlopen voor de Alkmaarders, heeft trainer Pascal Jansen er vertrouwen in dat zijn ploeg in de tweede seizoenshelft kan stunten. In de persconferentie na afloop gaf hij tegenover FCUpdate.nl aan dat AZ de afgelopen weken veel lessen heeft geleerd.

De eerste seizoenshelft begon voor AZ ongekend goed. Halverwege oktober was de ploeg van Jansen nog ongeslagen in alle competities en gingen de Alkmaarders aan kop in zowel de Eredivisie als de Conference League-groep. Hierna volgde echter een wisselvallige fase met enkele verrassende nederlagen. Die wisselvalligheid werd vorige week perfect geïllustreerd, toen een pijnlijke nederlaag tegen RKC Waalwijk (3-1) werd opgevolgd door de knappe zege in Eindhoven.

Wanneer gevraagd naar een verklaring voor de wisselende prestaties van AZ, kijkt Jansen liever vooruit. "Wij denken er niet zo heel veel meer aan terug, maar we moeten er wel van leren", concludeert hij. "In de partij tegen Excelsior (2-1 nederlaag, red.) speelden we gewoon een bijzonder zwakke eerste helft.. Dan loop je schade op en loop je een groot risico. Dat hebben we niet meer kunnen herstellen in de tweede helft, ondanks een paar kansen." Ook individuele fouten vormen soms een probleem voor de Alkmaarders. "Tegen RKC, het is al vaker gezegd en geschreven, had Hobie (Verhulst, red.) niet zijn beste dag. Maar als je dan vervolgens 1-1 staat met nog een minuut of vijf of zes op de klok, dan moet het ook 1-1 blijven. Dat zijn lessen die wij weer meenemen", aldus Jansen.

WK een voordeel voor AZ

Dankzij de overwinning op PSV staat AZ momenteel vierde in de Eredivisie, met een achterstand van vier punten op de koppositie. Waar de selecties van Feyenoord, Ajax en PSV meerdere WK-gangers kennen, houdt AZ iedereen aan boord. Dit zou na de winterstop een voordeel kunnen opleveren. "Laat ik vooropstellen dat ik ook het liefst heel veel WK-gangers in mijn selectie heb zitten", reageert Jansen gevat. "Het is in dat opzicht een voordeel dat wij straks alle jongens weer fris aan de start hebben. Wij hebben alleen een paar internationals die komende week buiten de FIFA-data nog een paar wedstrijden gaan spelen, dus die hebben een iets kortere vakantie. Maar daarna kunnen wij ons volledig voorbereiden op de tweede helft", is Jansen positief. Op 7 januari hervat AZ de titelrace in de Eredivisie, de Alkmaarders nemen het dan in eigen huis op tegen Vitesse.

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen