Oranje op Rapport: Nederland toont herstel, wel onvoldoendes

29 november 2022, 17:57   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Het Nederlands elftal staat in de achtste finale van het WK in Qatar. Met zeven punten uit drie duels was de groepsfase verre van groots, maar tegen Qatar werd er dinsdagmiddag wel enig herstel getoond ten opzichte van de uiterst zwakke interland tegen Ecuador. FCUpdate.nl maakt zoals altijd de balans op met de cijfers. 

Andries Noppert – 6

Na zijn eerste tegentreffer tegen Ecuador had de Tower of Joure een hele rustige middag tegen Qatar. Eenmaal zal de goalie heel gelukkig zijn dat een bal die hij niet ving, tegen zijn been aankwam, anders had die zomaar eens kunnen doorschieten. Gelukkig gebeurde dat niet en verder had Noppert een vrij zorgeloze wedstrijd. Met twee clean sheets in drie interlands heeft hij tot dusver een aardig gemiddelde behaald.

Denzel Dumfries – 5

Al het gevaar van Qatar kwam over de linkerkant en dat mag Dumfries zichzelf aanrekenen. Verdedigend stond hij meermaals niet goed of schatte hij gevaar van de opponent niet goed in. Aanvallend was de opdracht van Van Gaal dat hij later naar voren moest komen en dat was duidelijk te zien, maar ook aan de bal was het nog ietwat ongelukkig. Nog duidelijk niet de vorm van het EK een jaar geleden… 

Jurriën Timber – 6,5

Heeft zich uitstekend hersteld van de fout die hij maakte tegen Senegal. Timber kreeg weer het vertrouwen van Louis van Gaal en betaalde dat terug met het kenmerkende agressief vooruit verdedigen en toonde zich aan de bal solide. Dat biedt vertrouwen voor de knock-outfase, waarmee de twijfels over zijn positie zullen zijn weggenomen.

Virgil van Dijk – 6,5

De kritiek van Marco van Basten liet Van Dijk koud, zo zei hij althans na het duel met Ecuador. Maar van de eerste drie balcontacten waren er plots wel twee lang naar voren, wat hij volgens San Marco nooit deed. Die waren zonder succes, waarna hij de opbouw terecht aan collega's Jurriën Timber, Nathan Aké, Marten de Roon en Frenkie de Jong liet. Verdedigend heerste hij over de grond en in de lucht: royale voldoende.

Nathan Aké – 6

Een van de uitblinkers van het WK tot dusver aan de kant van Oranje pakte een oliedomme gele kaart. Gelukkig was het voor de eerste plek in de strijd met Ecuador niet van doorslaggevend belang, maar met het oog op het feit dat de kaartenlast pas na de kwartfinale wordt weggescholden, kan het zomaar een dure prent worden die hij pakte tegen Qatar. Een smetje op verder een aardige wedstrijd van de linkspoot, al was hij minder dominant dan de duels hiervoor. 

Daley Blind – 5,5

De back kreeg ontzettend veel kritiek dit WK. Verdedigend stond de Ajacied tegen het thuisland zijn mannetje. Was een van de weinige internationals die tot dusver alle minuten meedeed bij het Nederlands elftal. Aanvallend kwam Blind iets vaker in het spel voor en veel ballen gingen via hem, maar waarom hij in de eerste helft de bal teruglegde in plaats van hard en laag voor bij de eerste paal? Blind toonde goed herstel na zijn vorige matige optreden. 

Marten de Roon – 6

Met ongelukkig balverlies leidde hij in de eerste helft een gevaarlijke kans in voor Qatar: dat mag hem tegen een topland niet gebeuren. Maar dat Frenkie door het inbrengen van De Roon wat hoger op het veld kan spelen en minder verdedigende arbeid hoeft te verrichten, lijkt positief voor het spel van Oranje. Als de middenvelder van Atalanta Bergamo wat minder balverlies lijdt dan met name in de eerste helft, zou dat wel helpen.

Frenkie de Jong – 6,5

De eerste twee wedstrijden zat er zand in de motor van Oranje, aka Frenkie de Jong. Daardoor werd Marten de Roon in het elftal gebracht om de middenvelder van FC Barcelona verder naar voren te laten spelen. Hoewel dat nog niet zonder horten of stoten ging, was hij wel duidelijker in het aanvalsspel betrokken. Dat hij zijn tweede interlandgoal maakte 1180 dagen na zijn eerste eerst treffer was een bewijs daarvan.

Davy Klaassen – 6,5

De strijd als nummer tien lijkt wel beslist. Op het EK een jaar geleden kwam hij geen minuut in actie, maar onder Louis van Gaal 'levert' hij altijd. Een goal als invaller tegen Senagal, een assist tegen Ecuador en een assist bij het openingsdoelpunt tegen Qatar. Ook bij de tweede treffer had hij met de voorzet een grote rol. Bovendien verzaakt hij nooit als het gaat om het verrichten van het vieze werk, dus zowel tegen de 'kleine' als 'grote' landen kan hij als nummer tien.

Cody Gakpo – 7

PSV tweette gekscherend na zijn tweede treffer op het WK vorige week 'Mister 1-0', maar inmiddels mag hij die term op dit WK met recht dragen. Met het hoofd, met links en met rechts heeft hij gescoord in Qatar. Verder was de PSV'er niet bij heel veel gevaar betrokken, maar dat hij opnieuw de ban brak voor het Nederlands elftal, maakt hem een bepalende speler. Hij werd gewisseld om nog wat rust te krijgen en dat zegt alles over zijn status: Van Gaal zal hem als een van de eerste op het wedstrijdformulier zetten voor de achtste finale.

Memphis Depay – 5,5

Binnen een minuut zorgde de aanvaller voor het eerste schot van Nederland, waarmee de teller al bijna op hetzelfde niveau stond als tegen Ecuador. Zowel bij het eerste als ook tweede doelpunt was de aanvaller (indirect) betrokken, maar zijn stempel kon de spits van FC Barcelona niet drukken. Een Memphis in vorm had zijn kans waaruit de 2-0 viel direct benut en ook was hij in balbezit af en toe ietwat ongelukkig.

Invallers

Vincent Janssen - 5

Dacht even een assist te krijgen, maar zag de VAR roet in het eten gooien met een assist. Verder was de spits volsterkt onzichtbaar en ondanks dat Van Gaal lovend was over de aanvaller, zal hij geen serieuze kandidaat zijn voor een basisplek in de volgende ronde. 

Steven Berghuis - 6,5

Met zijn eerste balcontact kon de invaller een doelpunt noteren, maar door een handsbal van Gakpo ging door zijn treffer een streep. Vlak voor tijd zal hij hetzelfde gevoel hebben gehad toen hij de bal met de binnenkant van de voet naar de verre hoek krulde, maar ditmaal speelde de lat hem parten. In elk geval is hij gebrand om alsnog te soren in de komende duels...

Kenneth Taylor -

Speelde te kort voor een beoordeling

Teun Koopmeiners -

Speelde te kort voor een beoordeling

Wout Weghorst -

Speelde te kort voor een beoordeling

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Schoonhoven
Link gekopieerd!
    0
    + 1
avatar

Coffeeshopvoetbal

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen