Koeman keert 'in principe' terug naar systeem uit eerste periode

23 januari 2023, 13:32   Bijgewerkt: 6 december 2023, 15:25

Ronald Koeman is zojuist officieel gepresenteerd als nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Koeman, die tussen 2018 en 2020 ook al aan het roer stond bij Oranje, is de opvolger van Louis van Gaal. Van Gaal koos tijdens het WK in Qatar voor een systeem met vijf verdedigers. Koeman maakte op de persconferentie in Zeist meteen duidelijk dat hij gaat terugkeren naar de basis met vier.

Van Gaal nam in de zomer van 2021 het roer over van Frank de Boer, die na een teleurstellend EK het veld moest ruimen. De oud-trainer van onder meer Ajax, Bayern München en Manchester United liet zijn elftal in eerste instantie met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers spelen, maar toen deelname aan het WK in Qatar een feit was, stapte hij over naar een 1-3-4-1-2-systeem. Daarmee hoopte Van Gaal in Qatar wereldkampioen te worden, maar het Nederlands elftal strandde al in de kwartfinale. Koeman is in ieder geval niet van plan op dezelfde voet verder te gaan, vertelde hij tijdens zijn presentatie in Zeist. "In principe gaan we terug naar het systeem wat we toen gespeeld hebben gedurende die twee jaar", doelde de nieuwe bondscoach op zijn eerste periode bij het Nederlands elftal.

"Ik ben wel een trainer die wel eens van systeem veranderd, maar het basissysteem gaan we met vier verdedigers vormen. Wij hebben bij Oranje ook de aanloop gehad met vier oefenwedstrijden en die speelden we ook in 3-5-2 of 5-3-2 en toen kwamen we in die wedstrijden ook een paar keer in de problemen. Je komt dan spelers op andere posities op het veld tekort." Koeman en zijn technische staf besloten daardoor terug te keren naar een 1-4-2-3-1. Dat had nóg een reden, namelijk de prestaties van Ajax en PSV. De clubs vochten in de eredivisie een zinderende titelstrijd uit, terwijl Ajax in de Champions League veel indruk maakte en zich op een haar na plaatste voor de finale. "Ajax en PSV speelden toen ook erg goed en aanvallend voetbal en wij hadden veel spelers van die clubs. Toen besloten we toch 1-4-2-3-1 te gaan spelen."

Blij en trots

Koeman kijkt er in ieder geval weer naar uit om aan de slag te gaan als bondscoach. "Het voelt prettig thuiskomen in deze omgeving. Dat maakt het makkelijker om deze job weer op te pakken. De selectie is mondjesmaat veranderd. Met veel jongens hebben we in mijn eerste periode ook al gewerkt. Ik kijk er erg naar uit. Dit is een eervolle baan, dat heb ik in 2018 ook al gezegd. Ik ben super blij en trots dat ik wederom deze kans krijg." Koeman ging in 2018 aan de slag bij het Nederlands elftal, dat na het mislopen van het EK 2016 en het WK van 2018 in Rusland wel weer wat succes kon gebruiken. Koeman slaagde erin Oranje weer kleur op de wangen te bezorgen. Onder leiding van Koeman plaatste het Nederlands elftal zich voor het EK 2020 (dat een jaar later gespeeld zou worden) én de finale van de Nations League (1-0 nederlaag tegen Portugal).

De oud-trainer van onder meer Ajax en PSV verliet het Nederlands elftal in augustus 2020 voor zijn 'droombaan' bij FC Barcelona. Koeman had destijds in zijn contract een clausule staan die kon worden gelicht als de Catalanen voor hem aanklopten. Zijn periode in Barcelona werd, ondanks het winnen van de Copa del Rey in 2021, geen succes. Een paar maanden later werd Koeman ontslagen door president Joan Laporta. De relatie tussen Koeman en FC Barcelona is er sindsdien niet beter op geworden. De nieuwe bondscoach vertelde dat hij na zijn ontslag niet meer in Camp Nou is geweest. Dat is hij voorlopig ook niet van plan. 

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen