Koeman wil toewerken naar 'vaste doelman': "Wat goed is, blijft staan"

23 januari 2023, 13:55

Louis van Gaal deed de discussie over de positie onder de lat bij het Nederlands elftal flink oplaaien. De voormalig bondscoach baarde opzien door Jasper Cillessen en Mark Flekken niet op te nemen in zijn selectie voor het WK in Qatar, waar sc Heerenveen-doelman Andries Noppert eerste keus was. Ronald Koeman, maandagmiddag gepresenteerd als opvolger van Louis van Gaal, streeft naar een vaste doelman in het Nederlands elftal.

Onder Van Gaal werd het al snel duidelijk in welk systeem Oranje zou gaan aantreden tijdens het WK in Qatar. Hij liet zijn ploeg in eerste instantie nog opdraven in een 4-3-3, maar toen deelname aan het eindtoernooi eenmaal een feit was, stapte hij over op een 1-3-4-1-2. Koeman vertelde tijdens zijn prestatie in Zeist dat hij in principe terugkeert naar de basis met vier verdedigers. Dat is mogelijk niet het enige wat de nieuwe bondscoach anders gaat doen dan zijn opvolger. Als we diens woorden op de persconferentie moeten geloven, is hij voornemens zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de positie onder de lat.

Lees ook: Koeman keert 'in principe' terug naar systeem uit eerste periode

"Ik wil wel toewerken naar een vaste doelman. Wat goed is, blijft staan. Dat is ook een positie die anders is dan de andere. Het is prettig als je een keeper hebt die het goed doet", zei Koeman. In de aanloop naar het WK in Qatar kregen Remko Pasveer, Justin Bijlow, Flekken en Cillessen allemaal een kans onder de lat. Maar Van Gaal koos tijdens het eindtoernooi voor Noppert als eerste doelman, terwijl Flekken en Cillessen thuis moesten blijven. Vooral bij Cillessen kwam die klap hard aan. Hij was speciaal voor het WK teruggekeerd naar NEC. Onder Koeman krijgt hij een nieuwe kans. "Het is al in de media gekomen dat Patrick Lodewijks bij Cillessen is geweest. Hij gaat ook bij de andere keepers langs", aldus de nieuwe bondscoach.

"Ik ben altijd van de beste drie keepers selecteren. Er moet altijd strijd zijn. Dat gebeurt op de ideeën van Patrick, hij heeft het meeste verstand van keepers. Maar ik kijk er ook naar. We zijn het daar nooit oneens over geweest", vertelde Koeman, die zich ook uitliet over het mogelijk trainen van strafschoppen. Van Gaal hechtte daar veel waarde aan, al betaalde dat zich niet uit in de kwarfinale tegen Argentinië. "Ik vind strafschoppen trainen ook altijd een item. Net als vrije trappen en corners. Dat heb ik ook eerder gedaan als bondscoach. We zijn toen ook met Lodewijks begonnen met trainen op penalty's. Alleen hoef je daar niet te veel over te roepen en te zeggen. Dan word je er ook mee om de oren geslagen."

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

Heb je nog geen account bij Jacks.nl? Dan ontvang je hier voor €60,00 aan gratis weddenschappen!

  • Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 24+

Reacties

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Inloggen