Chelsea bij basisdebuut Madueke niet langs laagvlieger West Ham

11 februari 2023, 16:21

Chelsea is er niet in geslaagd het uitduel met laagvlieger West Ham United te winnen. Het Londense onderonsje in het Olympisch Stadion eindigde in een 1-1 gelijkspel. Bij Chelsea debuteerde Noni Madueke in de basis. Hij was een aantal keer gevaarlijk voordat hij twintig minuten voor tijd plaatsmaakte voor Hakim Ziyech.

Graham Potter had in de Chelsea-basis voor het eerst een plek voor de oud-PSV'er ingeruimd. Ook João Felix mocht starten van de manager, hij keerde terug in het elftal nadat hij bij zijn debuut voor de Blues tegen een rode kaart en drie wedstrijden schorsing was opgelopen. Na een kwartier brak de Portugees de ban. Na een prachtige pass van collega-winteraanwinst Enzo Fernández kon hij van dichtbij de 0-1 achter Lukasz Fabianski schieten. Madueke liet in de eerste helft bij vlagen zien wat Chelsea in hem ziet. Na een half uur kende hij zijn gevaarlijkste moment toen hij vanaf rechts naar binnenkapte en de lange hoek zocht achter Lukasz Fabianski, die zich flink moest strekken om de bal eruit te houden.

Op dat moment had Felix overigens al een treffer afgekeurd zien worden wegens buitenspel. Datzelfde lot trof Kai Havertz, die na twintig minuten Fabianski omspeelde na een fraaiepass van Mykhailo Mudryk maar eveneens werd teruggefloten. Waar Chelsea verzuimde de voorsprong verder uit te bouwen, maakte West Ham na een half uur ineens gelijk. Uitgerekend voormalig Chelsea-linksback Emerson Palmieri was de gelukkige, hij schoot bij de tweede paal een doorgekopte voorzet achter Chelsea-doelman Kepa.

Na rust gingen beide ploegen op zoek naar een beslissende treffer. Madueke verliet twintig minuten voor tijd het veld samen met Mudryk en Marc Cucurella, voor hen bracht Potter Mason Mount, Ziyech en Ben Chilwell binnen de lijnen. Met het verse bloed dwong de ploeg wel kansen af, maar zag het aan de andere kant hoe Tomas Soucek in de slotfase de 2-1 voor de thuisploeg uit de rebound van een kopbal van Declan Rice binnenwerkte. Daar bleek echter buitenspel aan vooraf gegaan te zijn, waardoor Chelsea een nederlaag bespaard bleef. Het hadden zelfs drie punten kunnen worden toen Soucek in de slotfase liggend hands leek te maken, maar de arbitrage besloot geen strafschop toe te kennen. Door de puntendeling verzuimt Chelsea verder in te lopen op de subtop in de Premier League, het blijft voorlopig negende.