Manchester City geeft goede eerste helft uit handen en houdt return spannend

22 februari 2023, 22:54   Bijgewerkt: 22 februari 2023, 23:05

RB Leipzig en Manchester City hebben in hun eerste achtste finale-duel elkaar in evenwicht gehouden. Waar de Citizens in de eerste helft de wedstrijd domineerde, vocht Leipzig zich in het tweede bedrijf knap terug. De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 1-1, waardoor er in de return nog niks is beslist.

Wie voorafgaand aan het duel op het wedstrijdformulier had gekeken, zag een opvallende naam onder de lat bij Leipzig. Janis Blaswich, die vorig seizoen naar de Keuken Kampioen Divisie degradeerde met Heracles Almelo, begon onder de lat bij de Duisters. De doelman begon dit seizoen als tweede keus achter Peter Gulacsi. Laatstgenoemde is echter al een tijdje geblesseerd, waardoor Blaswich zich mag laten zien bij de Bundesliga-club. Bij Manchester City stond Nathan Aké in de verdediging. Hij zag, net als zijn mede-ploeggenoten, dat City in de eerste helft heel weinig te duchten had van Leipzig.

De ploeg van Pep Guardiola domineerde de gehele eerste 45 minuten en gaven amper wat weg. Daarnaast had de ploeg bijna tachtig procent balbezit. Dit overwicht resulteerde in de 27ste minuut tot de verdiende voorspong. Een foutje in de opbouw werd door Riyad Mahrez afgestraft. De Algerijn was het eindstation na een aanval via Jack Grealish en Illkay Gündogan. Verder gebeurde er, in een wedstrijd waar Serdar Gözübüyük de scheidrechter was, heel weinig.

Leipzig staat op uit de dood

Ook Premier League-topscorer Erling Haaland kwam amper voor in het stuk. Dat bleef in de tweede helft hetzelfde geval. De Noorse spits zag zijn ploeg zelfs zeer verrassend wegzakken. Leipzig, dat in het eerste bedrijf nauwelijks voor het doel was gekomen, werd ineens de betere ploeg en creëerde een aantal kansen. In de 70ste minuut kwam de nummer vijf van de Bundesliga, op basis van die fase in de wedstrijd, verdiend op gelijke hoogte. WK-sensatie Josko Gvardiol kopte binnen, nadat Ederson de bal verkeerd inschatte uit een corner.

Op basis van de eerste helft was een 1-1 tussenstand ondenkbaar. Toen die gelijkmaker eenmaal een feit was probeerde City het heft weer in handen te nemen. Het scheelde ook enorm weinig of de ploeg van Guardiola kwam weer op voorsprong. Blaswich hield Leipzig met een knappe save op de been. Na dat moment zakte de Citizens weer wat in en bleven grote kansen uit. Zodoende bleven beide ploegen steken op 1-1. Op 14 maart wordt de return gespeeld in het Etihad Stadium.