Buijs schreeuwt zich schor: "Ik zou als speler stapelgek worden"

11 januari 2021 – Het ontging de televisiekijkers afgelopen weekend niet. Schreeuwend langs de zijlijn stond FC Groningen-trainer Danny Buijs zijn spelers aanwijzingen te geven. ESPN vergeleek de oefenmeester zelfs met Diego Simeone, de zeer fanatieke trainer van Atlético Madrid. Over de luidruchtige aanpak van Buijs zijn de meningen verdeeld.

Buijs schreeuwt zich schor: "Ik zou als speler stapelgek worden"

Tegen FC Utrecht (2-2) liet Buijs zich zeker niet voor de eerste keer verbaal gelden. "Ik zou als speler stapelgek worden van dat geschreeuw vanaf de zijlijn. Maar in Groningen werkt die aanpak prima", zegt clubicoon Martin Drent tegen het Algemeen Dagblad. "Buijs wordt gezien als zeer goede trainer. En als perfectionist. Dat geschreeuw is onderdeel van dat perfectionisme, denk ik. Hij wil alles onder controle houden. Zijn spelers storen zich er niet aan. Sterker: ze hebben het nodig en voelen zich er sterker door."

Bij voormalig trainer Jan Everse doet de aanpak van Buijs wenkbrauwen fronsen. "Weet je wat ik me soms nou afvraag, hè. Zou die jongen ook weleens wat van de wedstrijd zien? Ik denk: Hoe drukker je bent, des te minder je ziet. Daarom zaten Willem van Hanegem en Johan Cruijff ook altijd zo stil. Ze analyseerden, ze kéken. Logisch. Als je voortdurend bij moet sturen, heb je vooraf je huiswerk niet gedaan."

Concullega Ron Jans van FC Twente noemt Buijs een 'explosieve en zelfkritische jongen'. "Ik denk dat hij, wanneer je het hem op de man af vraagt, zelf ook wel vindt dat het soms een tandje minder kan in de dug-out. Toch vind ik dat je hem tekortdoet door hem als schreeuwerd neer te zetten", zegt hij. "Hij is veel méér dan dat. Enthousiast bijvoorbeeld. Leergierig ook. En kundig. Anders haal je echt niet zulke resultaten."

Eredivisie

gerelateerd